10 motive pentru care merita sa mananci produse bio

10 motive pentru care merita sa mananci produse bio

Prin definitie, produsele ecologice sunt cele care au crescut in medii fara pesticide, fara ingrasaminte chimice si fara aditivi.

Dincolo de moda si tendinte, ne intrebam  daca merita sa cumperam produse eco si daca pretul lor este justificat.

Specialistii mondiali, cat si principiilor enuntate in cartea „A fi sau a nu fi bio”, a lui Jacques-Pascal Cusin, expert in nutritia alternativa, ne transmit ca sunt cel putin 10 motive pentru care merita sa consumam alimente bio:

1. Sunt crescute fara substante chimice. Ingrasamintele sunt tot naturale, rezultate din produse care la randul lor au trait si s-au dezvoltat fara chimicale ori alte preparate de sinteza. Animalele din zootehnia bio cresc in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza.

Cultura bio este realizata pe un teren care vreme de doi ani nu suporta niciun fel de tratament chimic. Beneficiile pentru mediu sunt evidente.

2. Eliminarea pesticidelor rupe un cerc vicios. Daca cultura nu foloseste pesticide, nu mai este necesara fabricarea acestora si daca nu mai sunt produse, se reduce cantitatea de CO2 eliminata in atmosfera prin procesul tehnologic.

3. Institutul European pentru Agricultura a confirmat, in urma unor studii care au durat cinci ani, ca legumele, fructele si cerealele rezultate din culturile bio sunt cu 15% mai bogate in substante nutritive fata de cele produse industrial, iar gustul este mult mai bun.

4. Produsele bio sunt permanent verificate, ceea ce reprezinta o garantie suplimentara a calitatii. In agricultura bio sunt cu 25 mai multe filtre si controale decat in productia normala.

 

5. Alimentele bio au un continut dublu de antioxidanti fata de cele industriale. Pesticidele si ingrasamintele chimice consuma mai bine de jumatate din rezerva biologica de antioxidanti pentru a neutraliza chimicalele pe care le absorb din sol. In consecinta, cultura bio este mai bogata in antioxidanti decat cea clasica.

6. Pentru copiii, alimentele bio sunt o binefacere, acestia fiind mult mai sensibili la agresiunea produselor toxice din pesticide. Un amanunt – ambalajele pesticidelor au desenat pe ele traditionalul semn pentru otrava.

Un studiu american realizat de Institutul Federal al Sanatatii din SUA a dovedit ca in sangele copiilor de pana la patru ani care au fost alimentati bio de la nastere se afla de sase ori mai putine reziduuri toxice decat in sangele copiilor care au mancat „normal”.

7. Pentru ca nu contin pesticide, alimentele bio au o perioada de garantie mai mica decat cele „chimice”. Din aceasta cauza nu pot fi transportate, astfel ca se reduce o importanta sursa de poluare – transportul, fie ca este pe sosea, in aer sau pe apa. Gandirea eco militeaza pentru consumul alimentelor doar in perioada in care este sezonul lor.

8. Agricultura si zootehnia bio au creat un nou stil de viata, in care principalul argument este respectul pentru ceea ce este in jur, respectul fata de natura si fata de munca.

9. Fructele si legumele bio nu pot fi culese decat la maturitate. Nu pot fi culese crude si coapte artificial in timpul transportului, pentru ca nu pot fi supuse tratamentelor chimice sau cu ozon care sa le faca rezistente la transport.

10. Agricultura bio reduce intermediarii, da valoare muncii din agricultura, responsabilizeaza consumatorul si ofera o cale de mijloc intre respectul pentru natura si nevoia de hrana a omului.

Cuvinte cheie