Sporturile extreme sunt adesea considerate a fi acele sporturi sau activitati de agrement care poarta o componenta de pericol si risc pentru persoanele care le practica. Deoarece exista diferite conditii de dificultate, atat in executarea activitatii in sine, cat si pentru integritatea fizica a subiectului, necesitand o mare indemanare pentru a evita caderile si/sau ranile.
In ciuda riscului mare pe care il implica, chiar si in unele cazuri de deces, sporturile extreme castiga un numar mai mare de noi fani de-a lungul anilor. Sunt oameni care cauta sa elibereze adrenalina si carora le place sa caute limitele corpului lor. Pentru a descoperi care sunt cele mai periculoase sporturi din lume si principalele caracteristici ale fiecaruia dintre ele, va recomandam sa continuati sa cititi acest articol.
SALT DE BAZA
Este un tip de parasutism . Consta in sarituri in cadere libera dintr-un obiect fix, de obicei echipat cu o parasuta si un costum special „birdman” care trebuie sa functioneze pentru a aluneca in timpul sariturii.
Este considerat cel mai extrem si periculos sport dintre toate. In Spania, este clasificat in categoria sportului aerian. Are o rata de ucidere de 1 din 2.300 de sarituri . In ultimii 30 de ani, se estimeaza ca aproximativ 170 de oameni si-au pierdut viata facand sarituri de baza.
ALPINISM
Este un tip extrem de alpinism . Se desfasoara fara franghii, asigurare, ham sau orice element de siguranta, ceea ce il lasa pe alpinist foarte expus, fiind la cheremul abilitatilor lor de a nu cadea. In general, acest tip de catarare se efectueaza de obicei pe teren cunoscut sportivului.
Rata medie de mortalitate pentru aceasta disciplina este de un deces la fiecare 27.000 de urcari .
PARASUTISM
Este un salt efectuat cu parasuta dintr-un avion , aeronave usoare, elicopter sau orice alt vehicul aerian. Se poate face si din obiecte fixe precum cladiri sau munti. Principala diferenta cu saritura de baza este ca distanta de saritura de la sol in saritura de baza este mai mica decat cea de parasutism.
Din acest motiv, parasutistii poarta o parasuta de rezerva in bagaj, deoarece le ofera timp sa o activeze si sa o faca sa functioneze. Rata mortalitatii din parasutism este de 1 din 75.000 de sarituri .
TOW SURF
Este un tip periculos de surfing deoarece te confrunti cu valuri mai mari de 8 metri inaltime in conditii meteorologice extreme precum furtuni, viscol sau zone de recif.
Pericolul practicarii acestui sport consta in posibilitatea de a fi scufundat pana la 10 metri adancime, de a ramane prins de curentii subacvatici si ingreunand ridicarea la suprafata.
SANIE DE STRADA
Acest tip de coborare pe asfalt se face pe un tip de scuter putin mai mare decat de obicei si din aluminiu. Sportivul se urca si trebuie sa-l manevreze la 5 centimetri deasupra solului, fiind echipat cu un costum special si o casca.
In timpul coborarii, se atinge viteze de pana la 180 km/h . Orice denivelare pe drum sau orice miscare gresita poate provoca un accident tragic.
SCUFUNDARI IN CAVERNA
Este o practica derivata din scufundari si este scufundarea de explorare a cavernelor subacvatice la adancimi mari. Este considerat un sport periculos din cauza unor factori precum intunericul, presiunea, atacurile de hipotermie sau lipsa oxigenului in cilindru , care l-ar obliga pe scafandru sa parcurga o distanta mare pana la gasirea suprafetei.
ALPINISM
Acest sport consta in escaladarea celor mai inalti munti . Este un sport dur care necesita o rezistenta mare, forta, orientare si supravietuire extrema. La fiecare 6 incercari de a urca pe Muntele Everest, o persoana moare.
Cele mai frecvente cauze ale acestor decese sunt hipotermia, pneumonia, arsurile corneene, degeraturile si lipsa de oxigen, printre altele.
RAFTING EXTREM
Se mai numeste si rafting in apa alba si este un tip extrem de rafting constand in calatoria prin rauri cu ape turbulente, imprevizibile, cu vartejuri, valuri si cascade inoportune. Sunt rauri considerate categoria V si VI, ale caror ape sunt aproape imposibil de navigat.
MOTOCROSS FREESTYLE
Freestyle sau freestyle este o varianta periculoasa de motocross . Aceasta tehnica a mostenit multe trucuri care puteau fi efectuate cu un BMX. Consta in a face sarituri, cascadorii si diferite piruete in aer in timp ce conduceti un motocross si aterizati cu succes la sol.
HELI-SKI
La aceasta disciplina, te lansezi dintr-un elicopter pe un munte de zapada virgina si trebuie sa aluneci cu schiuri sau snowboard coborand pe zapada pudra. Simplul fapt de a pasi pe teren virgin, fara a fi marcat sau fara a avea cunostinte de teren, face ca acest sport sa fie extraordinar de periculos. In plus, exista o mare probabilitate de a provoca avalanse neasteptate.