Mierea (din latină melem, în greacă μελιττα înseamnă „albină”) este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup. Obținerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent și din trecut.
Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om. De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare și folosire a mierii. Babilonienii și diferitele civilizații străvechi din India și China, utilizau mierea atât ca medicament, cât și la ritualuri și ceremonii. În Vechiul Testament găsim scris ,,miere” de peste 60 ori. Folosirea mierii în alimentație, în medicină, în ritualurile religioase a fost în continuă creștere până la descoperirea zahărului din trestie și sfeclă.
Mierea este foarte des folosită în alimentație, în bucătărie sau ca medicament. Valoarea alimentară a mierii constă în bogăția ei în zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelență.
Deosebirea esențială a mierii de albine de zahărul comercial constă în conținutul său ridicat în unele substanțe nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici și vitamine), care își exercită efectul pozitiv atât prin acțiunea de reglare a unor funcții importante ale organismului, dar și contribuind la conferirea calităților gustative specifice.
Cu toate calitățile sale prețioase, mierea are și contraindicații pentru pacienții care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficiență pancreatică exocrină și pentru pacienții gastrectomizați, cât și în anumite tulburări alergice.
Mierea de albine nu are doar calități nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are și o acțiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecțiunilor digestive, cât și în afecțiunile hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii şi afecţiuni ale sistemului nervos, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine și în cele cutanate. Prin calitățile sale este considerată un aliment de mare valoare în hrana oamenilor de toate vârstele, având utilizări largi în dietetică, cure de slabire, mentinerea greutatii și terapeutică. Produsele apicole pe care stupul ni le furnizeaza nu se limiteza doar la miere, ci si la laptisorul de marca, polen, ceara sau propolis. Daca vrei sa iti credti imunitatea folosind remediile „albinelor”, iti recomandam produsele Apiland.