Ce semnificaţie are sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiția Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a doua aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai.
Potrivit tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Capul Sfântului Ioan Botezatorul a fost prezent aici până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat la doi călugări și le-a poruncit să dezgroape cinstitul său cap. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, tradiţii şi obiceiuri
Fiind o sărbătoare cu cruce roşie, în această zi, nu se face treabă, nu se spală, nu se merge la câmp. Azi se duc la biserică mere, pere, castraveţi şi struguri pentru a fi sfinţite.
Este strict interzis să se bea vin roșu, pentru că această băutură reprezintă sângele Sfântului Ioan. Și varza este interzisă pentru consum, doarece pe această legumă s-ar fi tăiat capul sfântului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizează forma capului care a fost tăiat.
Totodată, astăzi nu se foloseşte cuţitul şi obiectele tăioase.