Datina pentru Sărbătoarea de Paște, in biserica romanesca, reprezinta datina prin care in Duminica Invierii Mantuitorului fiecare crestin primeste de la biserica paine si vin binecuvantat de preot si dupa aceea merge acasa sa manance alte bucate.
Va prezentam 5 rețete culinare de nelipsit pentru Sărbătoarea de Paște
1. Retete culinare de Pasti – Drob de miel:
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 1 prapur de miel
- 1 kg de maruntaie de miel: inima, ficat, splina, plamani, rinichi
- 200 g ceapa uscata
- 3 legaturi de ceapa verde
- 100 ml ulei
- 2 oua
- 50 g unt
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Se spala bine prapurul si se pastreaza intr-un vas, in apa rece.
- Se iau toate maruntaiele – inima, ficat, splina, plamani, rinichi – se spala bine si se oparesc in apa fierbinte.
- Apoi se fierb in alta oala, in apa cu sare, timp de inca 30 de minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
- Apoi se scot, se lasa sa se raceasca si se toaca marunt cu un cutit, sub forma unor mici cubulete.
- Se poate folosi si masina de tocat, insa atunci compozitia va avea aspect de pateu.
- Intr-o tigaie se pune unt sau untura de gaina si se rumenesc cubuletele de maruntaie doar cateva minute, pentru a avea un gust excelent de prajeala si a se simti fiecare gust in parte.
- Ceapa uscata si verde se taie marunt si se imparte in doua parti.
- Jumatate din cantitatea de ceapa tocata se pune la undit intr-o tigaie cu putina untura de pasare.
- Cand ceapa s-a rumenit putin se adauga tocatura si se tine pe foc inca 5 minute.
- Apoi se ia compozitia de pe foc, se scurge de grasime si se lasa la racit.
- Intre timp se bat cele doua oua, se adauga sarea si piperul.
- Intr-un vas mai mare se amesteca bine tocatura care deja s-a racit cu ceapa maruntita ramasa si cu ouale.
- Se scurge prapurul de apa, se intinde si se umple bine cu toata compozitia de mai sus. Apoi se ruleaza.
- Se ia o tava de cozonac, se unge foarte bine cu unt si se asaza drobul cat mai bine.
- Daca se doreste, se poate presara pesmet pe peretii tavii cat si pe drob, deasupra.
- Se coace la cuptor, la foc moderat pana se rumeneste frumos.
2. Retete culinare de Pasti – Ciorba de miel:
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- Bucati de carne de miel cu os, capul, coada si gatul de miel.
- 100 g orez
- 100 g macris
- 200 ml smantana
- 3 morcovi
- 2 cepe uscate
- 2 pastarnaci
- 1 telina
- 2 oua
- 1 l de bors acru sau 100 ml otet
- 15 boabe de piper
- sare dupa gust
- tarhon si leustean
Mod de preparare:
- De la capul de miel trebuie indepartata partea din fata a botului, dintii, globii oculari, se curata bine narile cu un cutit si se spala foarte bine cu apa rece.
- Gatul, coada si restul bucatilor se taie la dimensiuni potrivite dupa dorinta, dar bucatile sa incapa in polonic.
- Morcovul, telina, pastarnacul si ceapa se taie cat mai marunt.
- Intr-o oala se pun 3 l de apa, se adauga toata carnea si putina sare si se pune la fiert timp de 1 ora. Din cand in cand se ia spuma.
- Mai tarziu, cand carnea este aproape fiarta se adauga piperul si legumele taiate marunt.
- Se aduga orezul care intai a fost bine spalat si macrisul tocat si se fierbe inca 20 de minute.
- Apoi se adauga ½ l bors acru, sau mai mult daca se doreste mai acru si se lasa sa dea cateva clocote.
- La sfarsit toata fiertura se drege cu smantana batuta cu ou.
- In functie de gust se mai poate adauga putina sare.
- Se presara leusteanul si tarhonul, care intai au fost taiate marunt.
- Ciorba de miel va avea la final un gust excelent.
3. Retete culinare de Pasti – Miel la tava:
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- Un miel de aproximativ 7 kg.
- 200 g unt.
- 200 ml ulei.
- 2 pahare de vin alb.
- 8 bucati de usturoi verde.
- 1 capatana de usturoi uscat.
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
- Mielul nu se taie in bucati mici, de aceea se foloseste o tava suficient de mare.
- Usturoiul se curata, se taie si se piseaza bine.
- Carnea de miel se freaca bine cu un amestec din: sare, piper, usturoi si ulei.
- Tava se unge cu unt, apoi se asaza mielul si se pune in cuptorul incins.
- Mielul trebuie uns cat de des cu grasimea din tava pana se rumeneste frumos.
- Cand s-a format o coaja rumena se toarna vinul peste carne si se lasa la cuptor in continuare la foc mic.
- Se unge din cand in cand cu sosul din tava si se incearca mereu carnea cu furculita, pana cand aceasta devine moale.
- Se aduga restul de usturoi peste carne si sosul din tava, se aseaza peste el si bucatele de usturoi verde si se lasa inca 10 minute la cuptor, pentru a se patrunde bine.
4. Retete culinare de Pasti – Cozonac moldovenesc:
Se folosesc urmatoare ingrediente:
- 1,2 kg faina
- 400 g zahar
- 20 de oua si un ou pentru uns la sfarsit aluatul
- 150 g stafide
- 50 g miez de nuca
- 2 pahare de lapte
- 2 pachete de unt
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri zahar pentru glazura
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 1 lingurita de smantana
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de rom
- coaja de la o lamaie
Mod de preparare:
- Maiaua: Se ia un pahar de lapte si se incalzeste putin, apoi se amesteca cu 2 pahare de faina intr-un castron. Se adauga drojdia si restul de lapte si se lasa sa stea putin la cald, ca sa dospeasca bine.
- Intre timp se iau cele 20 de oua si se separa cu grija albusurile de galbenusuri.
- Intr-un vas se pun galbenusurile, se adauga zaharul si sarea si se freaca pana se topeste tot zaharul.
- Cand zaharul este complet topit, se adauga smantana, romul, uleiul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se amesteca bine si se lasa deoparte pe masa.
- Albusurile se pun intr-un vas separat si se bat foarte bine cu telul pana se obtine o spuma alba.
- Se amesteca cele doua compozitii: albusul spuma si crema de galbenusuri.
- Acest amestec se adauga peste maia, apoi se pune peste faina si se incepe framantarea aluatului intr-o covata mare, pana in momentul cand acesta nu se mai lipeste de maini.
- Peste coca se adauga untul care in prealabil a fost topit si se amesteca pana este incorporat complet in aluat.
- Dupa ce s-a framantat aluatul cel putin o ora se lasa la crescut intr-un loc cald, intotdeauna acoperit cu o panza curata si fara a mai umbla la el.
- Dupa ce a crescut suficient, se imparte aluatul in bucati, fiecare bucata trebuie sa ocupe cam jumatate din tava, deoarece intre timp el mai creste.
- Se ia o bucata si se intinde bine pe o planseta, astfel incat sa se obtina o foaie groasa.
- Se umezeste foaia cu unt, se presara stafide si se ruleaza.
- Tava in care se pune cozonacul se unge intai cu putin unt.
- Se pune cozonacul si apoi se unge cu galbenus de ou, se presara nuci si zahar.
- Se coace la foc potrivit, aproximativ 1 ora.
5. Retete culinare de Pasti – Pasca cu branza:
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 500 g branza de vaci
- 250 g margarina
- 200 g zahar
- 200 g faina
- 8 oua
- o cana cu lapte
- un praf de copt
- stafide
- esenta de vanilie
Blatul de pasca – Mod de preparare:
- Intr-un castron se freaca 200 g margarina cu 200 g zahar folosind o lingura de lemn.
- Se iau 4 oua si se separa cu grija albusurile de galbenusuri.
- Se bat bine 4 galbenusuri si 4 albusuri separt, pana se obtine o spuma.
- Se aduga pe rand, intai galbenusurile si apoi albusurile spuma la margarina amestecata cu zahar.
- Se adauga laptele, un varf de cutit de praf de copt si 200 g faina.
- Se amesteca bine si se lasa deoparte la cald.
Umplutura – Mod de preparare:
- Se iau 4 oua si se separa cu grija albusurile de galbenusuri.
- Albusurile se bat bine intr-un vas separat, pana se obtine o spuma alba.
- Se amesteca 50 g margarina cu albusurile spuma.
- Se adauga 2 linguri de faina, 2 linguri de zahar, putina esenta de vanilie si stafide.
Pregatirea tavii:
- In tava speciala de pasca, care in prealabil a fost unsa cu unt se aseaza o foaie de pergament.
- Apoi se pune blatul, care a fost intins sub forma unei foi rotunde, groasa de aproximativ 1 cm.
- De jur imprejur, pe marginea tavii se pune un colac impletit realizat tot din blat.
- Se pune compozitia realizata din branza si se unge cu putin galbenus de ou pentru a se rumeni frumos.
- Se pune la copt in cuptor pana se rumeneste.
Pofta Buna!