Frica ajunge adesea si la cei mai buni, fie că este frica de eșec, teama de succes sau chiar frica de frică. Cu toții am experimentat frica la un moment dat în viața noastră și poate fi un adevărat obstacol care ne împiedică să avem succes cu adevărat.
Frica nu te poate reține pentru totdeauna, dacă nu o lași. Există mai multe moduri de a depăși frica, iată primele mele nouă:
1. Separă realitatea de percepție
Analizează situația într-un mod obiectiv și observă cum gândurile și emoțiile personale îți influențează percepția. Aceasta este o tehnică de bază din terapia cognitiv-comportamentală, care ajută persoana să observe și să coreleze gândurile iraționale sau distorsionate care pot amplifica frica.
- Întrebă-te ce se întâmplă cu adevărat, localizează faptele și plasează-le peste emoțiile tale.
- Conectează-te cu realitatea din prezent, cu corpul fizic, cu locul și cu mediul din jur.
Aceasta poate să ducă la o perspectivă mai echilibrată și la o mai bună gestionare a fricii.
2. Identifică declanșatorul
Prin identificarea clară a factorilor declanșatori care generează frica, o persoană poate să înțeleagă mai bine rădăcinile acestor reacții emoționale. Terapia de expunere, de exemplu, folosește această tehnică pentru a desensibiliza treptat indivizii față de stimulii care le provoacă frică, ajutându-i să dezvolte o reacție mai puțin intensă.
Află ce anume dintr-o situație este declanșatorul stării de frică. Învățând să-l identifici te va ajuta să înveți să-l combati și să fii stăpân/ă pe situație.
3. Află unde trăiește frica în corpul tău
De multe ori, frica preia stăpânire fizic. Afectează diferiți oameni în moduri diferite. Această abordare încurajează conștientizarea conexiunii dintre emoțiile resimțite și senzațiile fizice asociate. Prin focalizarea pe corp și pe tehnici precum respirația conștientă sau relaxarea musculară progresivă, persoana poate să reducă nivelul de anxietate și să își recâștige controlul asupra răspunsului său fizic la frică.
Identifică dacă și cum îți afectează corpul fizic aceasă emoție și fă exercițiile necesare pentru a avea grijă de corpul tău. De exemplu, dacă ții stresul în spate, poți face streching pentru a evita durerea.
4. Practică recunoștința
Această tehnică încurajează schimbarea perspectivelor și accentuarea aspectelor pozitive. Recunoștința poate să contracareze tendința de a exagera riscurile și de a te concentra excesiv pe aspectele negative. În timp, aceasta poate să contribuie la îmbunătățirea stării de bine generală și la reducerea anxietății.
În fiecare zi, enumeră 1-3 lucruri pentru care ești recunoscător. Nu contează cât de mare sau mică este, recunoștința ajută la schimbarea mentalității, punând atenția pe aspectele pozitive din viața ta, lucru care în timp, duce la creșterea rezilienței.
5. Ascultă-ți vocea interioară
Monitorizează-ți conversațiile interioare. Monitorizarea și modificarea dialogului intern pot ajuta la diminuarea gândurilor catastrofice sau negative care alimentează frica. Tehnici precum vorbirea de sine pozitivă și înlocuirea gândurilor iraționale cu gânduri echilibrate sau realiste pot să te ajute să-ți îmbunătățești stima de sine și să reducă anxietatea. Dacă gândurile tale interioare nu le-ai spune unui prieten, atunci sigur nu este cazul să ți le spui ție. Vorbește-ți pozitiv și reamintește-ți punctele tale forte.
6. Creează o asociere nouă
Această abordare sugerează schimbarea atenției de la ceea ce provoacă frică către rezultatele pozitive posibile. Prin concentrarea asupra recompenselor sau a potențialului de creștere personală, persoana poate să reducă impactul emoțional negativ al fricii.
Amintește-ți că sentimentul și momentul vor trece. Concentrează-te pe rezultatul pozitiv al situației, mai degrabă decât pe ceea ce e înfricoșător până ajungi la rezultat.
7. Privește paharul pe jumătate plin
Percepția este un lucru foarte puternic, iar felul în care te simți cu privire la situația ta dictează modul în care reacționezi. Schimbarea percepției va influența modul în care răspunzi emoțional la situații. Așa că gândește pozitiv și îți vei oferi o șansă mult mai mare de succes. Înlocuirea gândurilor negative cu cele pozitive nu se va întâmpla peste noapte; exersează cu un singur gând.
Care este un gând recurent negativ/ înfricoșător pe care îl ai? Lucrează la inversarea acestui singur gând. Cu timpul, acest lucru va deveni un obicei, va spori optimismul și a ajuta la gestionarea mai eficientă a fricii.
8. Practică exerciții de respirație
Tehnicile de respirație pot să calmeze sistemul nervos și să reducă anxietatea. Respirația profundă și conștientă poate să fie utilă în situații de stres sau anxietate, ajutând la reglarea reacțiilor fiziologice asociate cu frica.
Poți face un exercițiu de împământare sau chiar să faci cinci respirații adânci și lungi în orice moment pentru a te calma și a te concentra. Cel mai bine este să îți începi ziua cu asta, dar nu ezita să exersezi de-a lungul zilei.
9. Creează un spațiu sigur
Când te simți în siguranță, nu mai este loc de frică. Acest mod încurajează dezvoltarea unei tehnici de auto-reglare prin găsirea unui loc sau a unei imagini mentale care induce un sentiment de siguranță. Aceasta poate să funcționeze ca o modalitate de reglare în timpul momentelor de anxietate sau frică.
Găsește un loc sigur în care să te retragi atunci când încep emoțiile de frică – indiferent dacă acesta este un loc real, cum ar fi dormitorul tău, sau un loc în mintea ta, cum ar fi plaja. Acest sentiment de confort te va liniști și îți va permite să-ți înfrunți frica.
Te rog să reții că acestea sunt doar nouă strategii, nu totul funcționează pentru toată lumea. Dar acesta este un punct de început. Implementează oricare din aceste tehnici în viața ta și nu lăsa frica să te împiedice să îți atingi obiectivele și cel mai înalt potențial în acest an!