Află totul despre infecția urinară la bărbați. Semne, simptome și mod de diagnosticare

Află totul despre infecția urinară la bărbați. Semne, simptome și mod de diagnosticare

Infecțiile tractului urinar sunt mai frecvente la femei, decat infecția urinară la bărbați. Bărbații pot face acest gen de infecție, cunoscut sub numele prescurtat ITU.
Iată 10 lucruri pe care ar trebui să le știe oricine despre infecțiile tractului urinar, inclusiv cine este mai expus riscului.
nfecția urinară este mai rară la bărbați FOTO Pexels
Infecția urinară este mai rară la bărbați

ITU este prescurtarea de la infecția tractului urinar. Este o infecție a organelor din corp care au rolul de a canaliza urina din sistem și de a o elimina. Cele mai multe infecții ale tractului urinar sunt cauzate de bacterii care își croiesc drum în uretră, prostată, vezica urinară sau rinichi.

Cum diferă ITU la bărbați de cele la femei

Mult mai multe femei decât bărbați sunt diagnosticate cu ITU. Din punct de vedere anatomic, se crede că acest lucru se întâmplă deoarece femeile au o uretră mai scurtă – tubul care leagă vezica urinară de exterior. Lungimea mai mică face ca bacteriile să ajungă mai ușor spre sistemul urinar. Dar asta nu poate proteja bărbații total împotriva infecțiilor urinare. Pe parcursul vieții, 12% dintre bărbați vor avea simptome legate de o infecție urinară.

Ce face ca anumiți bărbați să fie mai expuși riscului de ITU

Există multe motive pentru care un bărbat poate face o infecție a tractului urinar.

Bărbații cu vârsta peste 50 de ani tind să facă mai des astfel de infecții decât bărbații mai tineri. „În calitate de urolog, văd bărbați care fac infecții recurente atunci când nu își golesc corespunzător vezica urinară din cauza unei prostate mărite. Dincolo de prostată, este posibil ca bărbații să nu-și golească vezica urinară dacă au leziuni nervoase în urma unui accident vascular cerebral, a unui diabet necontrolat sau a unei leziuni la nivelul coloanei vertebrale”, explică dr. Jamin Brahmbhatt, urolog și chirurg la Orlando Health și președinte al Societății Urologice din Florida, pentru CNN.

Bărbații, mai spune el, pot avea, de asemenea, infecții care pornesc de la prostată sau testicule și ajung în vezica urinară, sau invers, când infecția trece de la vezică la alte organe. Pietrele la rinichi pot fi, de asemenea, o cauză de infecție.

Bărbații mai tineri pot prezenta, de asemenea, infecții urinare din cauza bolilor cu transmitere sexuală. De asemenea, bărbații pot face o infecție dacă au o procedură recentă efectuată la nivelul sistemului urinar.

Care sunt semnele și simptomele unei infecții urinare

Arsuri la urinare (disurie), frecvență urinară crescută, urgență, incontinență, miros urât, sânge în urină, febră, frisoane, dureri în abdomen în apropierea vezicii urinare. Credeți sau nu, unii bărbați pot avea zero simptome și totuși să fie diagnosticați cu ITU pe baza culturilor de urină efectuate în alte scopuri.

Cum se diagnostichează ITU

ITU este diagnosticată prin trimiterea urinei pentru o cultură. Acesta este momentul în care o mostră de urină este procesată și evaluată pentru diverse tulpini de bacterii. Cea mai frecventă bacterie identificată în infecțiile tractului urinar este E.coli. Odată ce se face cultura, rezultatele pot ghida tratamentul, care este de obicei antibiotice orale.

Medicii nu așteaptă rezultatele culturii – care pot dura între una și trei zile – pentru a începe tratamentul. Dacă se suspectează o infecție, se va începe imediat administrarea unui antibiotic și apoi se va ajusta în funcție de rezultatele culturii.

Cum se tratează o infecție urinară

În general, ITU se tratează cu antibiotice orale sau intravenoase. Majoritatea infecțiilor pot fi tratate cu antibiotice orale. Cu toate acestea, există superbacterii care pot fi rezistente la ceea ce putem administra pe cale orală și care pot necesita utilizarea unor antibiotice mai puternice prin perfuzie. Majoritatea tratamentelor durează între șapte și 10 zile, dar pot fi mai lungi.

În cazurile grave de infecție care s-a răspândit în sânge, se încep imediat antibiotice puternice intravenoase pentru a controla infecția. Pacienții sunt plasați în spital pentru a începe aceste tratamente puternice. Nu trebuie să rămână în spital săptămâni întregi dacă are o infecție în sânge. Atâta timp cât se simte bine – fără febră, analize normale, inima și pulsul OK – atunci poate continua aceste tratamente intravenoase de acasă. Fiecare tratament este adaptat la starea pacientului.

Infecțiile urinare pot fi tratate cu remedii de casă?

Medicul răspunde categoric: Nu. „Nu, nu, nu: Nu. Bărbații nu ar trebui să încerce să trateze infecțiile pe cont propriu. Dacă aveți simptome, mergeți la un medic sau la urgență.

Cum pot fi prevenite infecțiile urinare

Cea mai bună prevenire este să te asiguri mai întâi că nu există nimic anatomic care trebuie corectat, cum ar fi o prostată mărită, pietre la rinichi sau blocaj.

O igienă adecvată poate ajuta la prevenirea infecțiilor. „Bărbații cu penisuri necircumcizate trebuie să se asigure că pot retrage prepuțul și că pot curăța corect sub prepuț și sub gland. S-a demonstrat că suplimentele de afine ajută la prevenirea infecțiilor. Menținerea hidratării prin consumul de suficiente lichide/apă în timpul zilei poate ajuta, de asemenea. Asigurați-vă că nu vă rețineți urina poate ajuta, de asemenea. Menținerea unei stări de sănătate bune pentru a evita afecțiunile medicale cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, va proteja, de asemenea, împotriva infecțiilor”, mai explică medicul.

Pot exista efecte pe termen lung asupra organismului?

Infecțiile recurente, netratate, ar putea cauza stricturi, sau cicatrici strânse, în uretră, care ar încetini fluxul și ar face dificilă golirea vezicii urinare. De asemenea, infecțiile ar putea face ca vezica urinară să își piardă capacitatea de a se umple și goli în mod corespunzător. „Pe termen lung, dacă sunteți tratat constant cu antibiotice, s-ar putea să rămânem fără antibiotice pe care să vi le administrăm din cauza rezistenței”, mai arată el.

Cuvinte cheie