Antidepresivele. Ce riscuri apar la utilizarea pe termen lung

Antidepresivele. Ce riscuri apar la utilizarea pe termen lung

Peste un sfert dintre pacienții din Anglia care folosesc antidepresive, adică aproximativ două milioane de persoane, le iau de cel puțin cinci ani, a constatat BBC, care amintește că există dovezi limitate cu privire la beneficiile administrării medicamentelor pe o perioadă atât de lungă de timp.

Depresie. FOTO Shutterstock
Depresie. FOTO Shutterstock

Simptomele de sevraj pot face ca unora să le fie greu să renunțe la medicamente, arată un  medic care conduce o clinică NHS și care îi ajută pe oameni să renunțe treptat la pastile.

Potrivit cifrelor NHS, peste opt milioane de persoane din Anglia utilizează antidepresive (medicamente prescrise pentru depresie, anxietate și tulburare obsesiv-compulsivă și alte afecțiuni), cu un milion de persoane mai mult decât în urmă cu cinci ani înainte.

Cifre privind utilizarea pe termen lung – pentru perioada 2018-2022 – au fost furnizate pentru BBC Panorama de către NHS, în urma unei solicitări privind libertatea de informare și oferă o imagine de ansamblu, fără a reflecta însă circumstanțele anumitor pacienți, unde  administrarea antidepresivelor pe termen lung se face dintr-un motiv întemeiat.

Investigația a arătat și că o companie farmaceutică importantă a încercat acum 27 de ani să ascundă posibilele efecte de sevraj pe care le-ar putea provoca un medicament.

Anunțate ca „medicamente minune”

Antidepresivele moderne – Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei ( SSRI ) – au apărut de la sfârșitul anilor 1980, când au fost anunțate ca medicamente minune în comparație cu medicamentele anterioare, despre care se constatase că au efecte secundare grave.

Se credea că ele tratează depresia prin remedierea unui dezechilibru al serotoninei, substanță chimică responsabilă de starea de spirit, însă, prezent, cercetătorii nu știu exact cum funcționează. Potrivit unor teorii, acestea antidepresive schimbă pur și simplu modul în care gândești sau te simți, mai degrabă decât să rezolve o problemă de bază.

NHS recomandă antidepresivele în cazul depresiilor mai severe. În loc de acestea sau în combinație cu ele, terapia prin vorbire, precum și exercițiile fizice și schimbările în stilul de viață pot fi utile.

„De-a lungul carierei mele îndelungate și extinse, am văzut oameni care au beneficiat de pe urma antidepresivelor” dar „oamenii rămân mai mult timp sub tratament cu antidepresive și nu avem studii pe termen lung care să susțină acest lucru„, a declarat profesorul Wendy Burn, fost președinte al Colegiului Regal de Psihiatrie.”.

Cele mai cuprinzătoare cercetări legate de eficiența antidepresivelor au fost realizate de Universitatea din Oxford și sugerează că aceste medicamente îi ajută pe unii pacienții, cel puțin pe termen scurt, dar, în medie, beneficiile lor sunt relativ modeste.

Cuvinte cheie