Ayurveda si autocunoasterea fiintei umane

Ayurveda si autocunoasterea fiintei umane

Despre Ayurveda…
Din punct de vedere etimologic, ayurveda semnifica “stiinta vietii” in limba sanscrita (ayus-viata, veda-stiinta, cunoastere). Ayurveda este cel mai vechi sistem medical cunoscut de omenire, datand de peste 5000 de ani.. Ea a influentat si sistemele medicale din Egipt si Grecia Antica.

La baza acestei stiinte atat de complexe, ce imbina armonios elementele teoretice si practice, sta cunoasterea principiilor generale sau fortelor subtile vitale primare, numite dosha-uri…

Ele sunt in numar de 3, si anume: Kapha dosha ( combinatie intre elementele subtile Apa si Pamant), Pitta dosha ( Foc si Apa) si Vata dosha ( Aer si Eter). In functie de aceste combinatii principale, exista si tipuri mixte, egale sau neegale. Fiecare fiinta are in structura sa unica o combinatie intre aceste 3 dosha-uri, sau tipuri constitutionale fundamentale. In functie de aceste aspecte, exista foarte multe criterii dupa care o fiinta poate fi incadrata intr-un tip constitutional sau altul, acestea fiind de ordin fizic, dinamic si psihomental. Combinarea atat de variata a acestora ofera practicianului ayurvedic diagnosticarea unei persoane intr-un tip constitutional sau altul.
Exista anumite predispozitii, semne distinctive care indica cu exactitate daca o fiinta este predominat Kapha, de exemplu, sau Vata dosha. Combinarea armonioasa a acestor elemente conduce la faptul ca o persoana sa fie in armonie cu Universul si cu ea insasi, in acelasi timp.
Din acest punct de vedere, Ayurveda se inscrie in categoria metodelor terapeutice holistice, care sustin interconectarea intre sufletul, mintea si corpul unei fiinte.

Scopul sau principal este dobandirea unei stari de sanatate fizica, psihica si mentala cat mai bune, vindecarea pe cale naturala a unor afectiuni si confera o stare de spirit tonica, plina de viata a persoanelor care sunt adeptele acestei stiinte atat de complexe.
Ideea de baza este restabilirea echilibrului intre microcosmosul fiintei umane si Macrocosmos, “ calea regala” a stiintei de a fi in armonie cu Natura din care provin toate.


De asemenea, in Ayurveda se folsesc terapii naturale, blande, noninvazive, care au rolul de a pastra sau redobandi o stare globala armonioasa a unei fiinte.Se folosesc foarte multe plante cu efect binefacator, adecvate tipului constitutional al unei fiinte, si unei afectiuni de care aceasta sufera. In acelasi timp, ayurveda inglobeaza alte terapii complementare, ca meloterapia, cromoterapia, aromoterapia, ce au rolul de a armoniza finta umana in mod global.


In concluzie, Ayurveda este o alternativa foarte valoroasa la medicina alopata, de multe ori , din combinarea armonioasa a acestora, rezultand o stare de sanatate si armonie globala a fiintelor umane, supuse in perioada actuala unui stres fizico-psihic foarte acccentuat, din motive atat de complexe.

Poti afla mai multe, participand la „Seminarul intensiv de ayurveda si autocunoasterea fiintei umane” sustinut de lector, terapeut si consultant ayurveda, Vasile Scarpet, in data de 14 septembrie 2019.

Demersul ayurvedic incepe cu incadrarea tipologica a persoanei consiliate pe baza a trei chestionare personalizate , corespondente cu cele 3 tipologii ayurvedice fundamentale (Vata, Pitta si Kapha). In final, se acumuleaza un punctaj pe baza raspunsurilor oferite in afirmatiile din chestionarul ayurvedic, oferind posibilitatea consultantului ayurvedic de a incadra tipologic persoana in cauza.

Ulterior se discuta cu pacientul aceste raspunsuri, realizandu-se interpretarea si recomandarile specifice, toate avand rolul de autocunoastere si armonizare a fiintei in cauza. Aceste chestionare se pot repeta periodic la minim 4 luni distanta, putandu-se constata anumite modificari calitative, in sensul ameliorarii anumitor probleme pe care pacientul le-a prezentat initial.

La recomandari se pot enumera: plante cu rol armonizator, terapii posturale, aromoterapie, dieta corespunzatoare dosha-ei (tipologiei) predominante, alte terapii ( de purificare, masaj ayurvedic, etc), care sa reduca sau sa echilibreze, daca e cazul, excesul sau deficitul energetico-emotional al respectivului pacient.

Cuvinte cheie