Baclavaua si modul in care poti sa pastrezi aceasta prajitura minunata

Baclavaua si modul in care poti sa pastrezi aceasta prajitura minunata

Baclavaua isi are originea in Orientul Mijlociu, dar a cucerit rapid intreaga lume, devenind extrem de populara pe intreg Mapamondul. Indiferent daca o cumperi deja preparata sau congelata pentru a o pregati acasa, baclavaua se poate altera rapid, daca nu stii cum sa o pastrezi. Exista 3 metode foarte simple si eficiente de a pastra cateva luni bune aceasta prajitura minunata, preparata din foi de placinta, nuci/migdale si miere/sirop de zahar.

Cum sa pastrezi baclavaua. Baclava coapta acasa:

1. Raceste baclavaua la temperatura camerei, inainte de a o depozita. Scoate prajitura din cuptor si transfer-o intr-un recipient incapator, putin adanc si descoperit. Racirea este esential, atunci cand vremea este ploioasa/umeda. Pe timp de vara, in schimb, raceste baclavaua direct la frigider, imediat dupa ce ai scos-o din cuptor! Astfel, se va raci cum trebuie, inainte de a o expune la temperatura camerei. Nu pastra baclavaua la temperatura camerei mai mult de 5 zile!

2. Taie baclavaua in triunghiuri/patrate. Pune prajitura pe un fund de bucatariie si tai-o intai in bucati mai mari dreptunghiulare. Apoi, taie fiecare bucata in diagonala pentru a crea miniforme triunghiulare. Toarna siropul preferat peste baclava, dupa taiere. Lasa siropul sa patrunda in prajitura 5 minute. Acum, baclavaua poate fi savurata!

3. Creeaza straturi. Pune 2 bucatele de baclava pe o bucata potrivita de hartie de copt. Acopera cu hartie de copt la fel de potrivita, apoi pune alte doua bucatele deasupra. Repeta procesul. Un lot nu ar trebui sa aiba mai mult de 6 bucatele de baclava(3 straturi). Asta pentru a nu fi nevoit/ sa dezgheti prea multa baclava o singura data! Nu uita sa pui hartie de copt si deasupra!

4. Pune lotul de baclava intr-un recipient ermetic. Ia lotul de 6 bucatele si aseaza-l usor intr-un recipient pe masura. Daca folosestio tava pentru prajituri, infasoara baclavalele de jur imprejur cu hartie de aluminiu. Astfel vei preveni deteriorarea. Nu aglomera recipientul. Marcheaza data pe vasul ermetic. Evita recipientele ceramice (sunt poroase si permit intrarea aerului, ceea ce poate accelera procesul de invechire a baclavalei.

5. Pastreaza baclavaua la temperatura camerei/frigider pana la 2 saptamani. Dupa ce te-ai asigurat ca recipientul este inchis, il poti transfera intr-un loc racoros din bucatarie sau in frigider. Testeaza in mod regulat prajitura, folosind un termometru alimentar. Blacavaua va deveni mai croncata, daca e pastrata la temperatura camerei.

Cum sa pastrezi baclavaua. Baclava necoapta:

1. Puneti prajitura netaiata pe o tava tapetata cu hartie de copt. Tapeteaza o tava de copt cu o bucata de hartie de copt. Aseaza usor prajitura necoapta in tava. Ai grija sa n-o rup! Daca nu ai hartie de copt, ungeti tava cu maximum o lingura de ulei de masline.

2. Congeleaza baclavaua timp de 3 – 4 ore. Pune tava de copt neacoperita in congelator. Verifica prajitura la fiecare ora. Apas-o usor cu degetul pentru a vedea daca a inghetat! Odata ce baclavaua este congelata, scoate tava din congelator.

3. Infasoara baclavaua in folie de plastic(4 straturi) si recongeleaz-o. Scoate tava din congelator. Ridica usor prajitura de pe hartia de copt, apoi infasoar-o in 4 straturi de folie de plastic. Puneti prajitura inapoi in tava si bag-o la congelator. O poti pastra astfel circa 4 luni.

4. Dezgheata baclavaua, inainte de a o gati. In ziua in care vrei sa coci baclavaua, scoate-o de la congelator! Elimina si folia de plastic. Acum, pune prajitura in tava si bag-o la frigider pentru aproximativ o ora.

5. Coace baclavaua la 163 grade Celsius timp de 30-35 minute. Dupa ce ai dezghetat prajitura, unge partile laterale si fundul unei tavi de copt cu o pensula de gatit. Pune baclavaua pe tava si unge partea de sus cu unt. Taie prajitura in fasii dreptunghiulare, apoi taie si pe diagonala pentru aobtine forme triunghiulare. Toarna siropul preferat peste prajitura, dupa ce ai scos-o din cuptor. Lasa siropul sa patrunda in prajitura 5 minute. Acum, baclavaua poate fi savurata!

Baclava coapta, pastrata la congelator:

1. Pune prajitura la frigider intr-un recipient potrivit. Pune blacavaua copata si intreaga intr-un recipient larg si putin adanc imediat dupa ce au iesit din cuptor. Dupa aceea, puneti recipientul descoperit in frigider pentru a se raci. Daca va puneti baklava direct in congelator, va scadea temperatura altor alimente, ceea ce le poate distruge gustul si textura. De asemenea, functioneaza si pungile sigure pentru congelator. Ai grija ca baklava sa nu fie zdrobita de alte alimente din frigider.

2. Puneti 4-6 bucati de baclava intr-un recipient pentru congelator. Pune 2 bucati in fundul recipientului. Acum, pune deasupra un strat de hartie de copt. Procedeaza la fel pana ajungi la 3 straturi. Pune hartie de copt si deauspra! Introdu recipientul la congelator. Il vei scoate cand vei dori sa gatesti prajitura.

3. Congeleaza baclava pentru o perioada de maximum 4 luni. In ziua in care vrei sa prepari baclavaua, muta recipientul din congeltaor in frigider. Lasa-l la dezghetat cam 6 ore sau peste noapte!

Cuvinte cheie