Buzele crăpate. Cum să le tratăm eficient

Buzele crăpate. Cum să le tratăm eficient

Uscăciunea și crăparea buzelor constituie unele din cele mai întâlnite simptome ale expunerii la variațiile de temperatură, vânt și umiditate. Acestia sunt doar câțiva dintre factorii care produc apariția descuamării și fisurilor la nivelul buzelor.

Sindromul de buze uscate poate apărea ca o condiție izolată sau ca parte a unei boli sistemice, a unei deficiențe nutriționale sau a unei infecții locale. Buzele crăpate, cunoscute medical sub termenul de cheilită, pot apărea și în urma contactului cu un alergen sau din cauza unei afecțiuni medicale.

Buzele crăpate apar ca urmare a pierderii stratului lipidic natural de la suprafaţa lor

Buzele crăpate apar ca urmare a pierderii stratului lipidic natural de la suprafaţa lor, (cel mai adesea prin lins) sau ca urmare a secreţiei lui insuficiente. Deshidratarea este determinată prin evaporare, ca urmare a structurii speciale a buzelor şi a numărului foarte redus de celule care se interpun între vasele sangvine şi aer, potrivit sfatulmedicului.ro.

Persoanele care locuiesc în zone în care vremea este uscată și caldă sau într-un climat în care temperatura este foarte scăzută se confruntă frecvent cu această afecțiune. Buzele crăpate sezonier apar, în general, iarna, preponderent la persoanele care au pielea uscată, conform medlife.ro.

Buzele crăpate sever pot provoca reacții dureroase de usturime, mai ales în procesul de hrănire și în contact cu citrice, alimente picante și sărate.

Principalele simptomele și semne ale buzelor crăpate sunt:

buze uscate și descuamate;

fisuri ale pielii;

mâncărime;

senzație dureroasă;

răni pe buze și în gură.

 

Cauzele buzelor crăpate includ:

  • arsuri solare;
  • frig;
  • caniculă sau vreme uscată;
  • umezirea frecventă cu limba;
  • condiții medicale (alergii, afecțiuni tiroidiene, unele boli autoimune) sau reacție la un medicament;
  • deficit de fier și de vitamine (vitamina B);
  • deshidratare.

Buzele crăpate pot provoca disconfort și iritații temporare

Buzele crăpate nu reprezintă o afecțiune medicală, dar pot provoca disconfort și iritații temporare, dacă nu sunt tratate. Dacă afecțiunea nu este una temporară, iar crăpăturile persistă și devin severe, ar putea fi un semn al unei afecțiuni medicale. Din acest motiv, trebuie să apelați la asistență medicală, pentru a găsi un tratament adecvat.

Dacă există suspiciunea unei afecțiuni medicale subiacente, medicul ar putea efectua un set de teste/analize medicale.

Dacă primiți deja un tratament pentru buzele crăpate, iar afecțiunea nu se ameliorează în mai puțin de câteva săptămâni, trebuie să programați o vizită la medicul dermatolog, pentru accesul la opțiuni mai avansate de tratament.

Buzele pot fi afectate și se pot crăpa sever și din cauza altor afecțiuni

Buzele pot fi afectate și se pot crăpa sever și din cauza altor afecțiuni. Cheilita, așa cum este denumită medical, poate fi provocată și de o infecție fungică, de o reacție alergică, de reacția la anumite medicamente sau de o infecție virală (herpes simplex) ori bacteriană.

Tratamentul buzelor crăpate

Tratamentul buzelor crăpate nu este unul complicat și se începe la domiciliu, folosind următoarele soluții:

  • balsam de buze sau unguent, în funcție de amploarea crăpăturilor, pe tot parcursul zilei;
  • hidratare constantă, lipsa hidratării fiind un factor de risc pentru buzele crăpate;
  • evitarea umezirii constantă a buzelor, mai ales când temperaturile sunt la limite extreme, adică foarte cald sau foarte frig.

Trebuie folosite produse de calitate

Pentru a trata eficient buzele crăpate, trebuie folosite produse de calitate. În cazul balsamului de buze, este de preferat cel cu ingrediente hipoalergenice, fără miros și cu conținut de uleiuri, precum uleiul de ricin sau uleiul mineral. Unguentele care și-au dovedit eficacitatea în repararea buzelor crăpate sunt vaselina și glicerina.

Balsamurile de buze care conțin arome, mentol, eucalipt sau camfor ar trebui evitate, deoarece pot irita și mai tare buzele deja crăpate.

Cuvinte cheie