Calea către succes: autonomia si motivaţia interna vs. metoda recompenselor

Calea către succes: autonomia si motivaţia interna vs. metoda recompenselor

Este o nepotrivire între ceea ce ştie ştiinţa si ceea ce face businessul, atunci cand vorbim despre motivaţia si succesul personal. Iată ce ştie ştiinţa.

  1. Acele recompense din secolul 20, acei factori de motivare pe care le credem parte naturală a afacerii, funcţionează, dar numai într-o gamă foarte îngustă de circumstanţe.
  2. Acele recompense de tip, dacă – atunci, distrug deseori creativitatea.
  3. Secretul performanţei ridicate nu sunt recompensele şi pedepsele, ci motivaţia internă nevăzută. 

Motivaţia de a face lucrurile de dragul lor. Motivaţia de a face lucrurile fii

Motivația externă

Reprezintă recompensarea din exterior, pe sistemul dacă faci asta primești asta și este cel mai adesea întâlnită acasă, dacă îți faci temele îți iau o ciocolată sau la serviciu, dacă faci proiectul până la data de…iei bonus.

Motivația internă

Vine din 3 factori importanți:

  1.  autonomie (senzația de putere și control asupra sarcinilor pe care le ai de făcut, capacitatea de organizare și planificare).
  2.  dezvoltarea abilităților (să devii din ce în ce mai bun în domeniul în care activezi).
  3.  scop (să simți că faci o diferență, că îi ajuți pe ceilalți, că lupți pentru o cauza nobilă, că vrei să ajungi cel mai bun).

Cum am descoperit motivatia?

Într-un moment de introspecție și autoanaliză, după multe cărți citite și multe cursuri de dezvoltare personală absolvite, mi-am dat seama că există o diferență majoră între mine și mentorii mei, oamenii care scriseseră cărțile respective, care au creat cursurile și care sunt recunoscuți pe plan internațional ca lideri de succes.

O diferență majoră dar greu de identificat punctual, și totuși, spre deosebire de mine, oamenii respectivi păreau că au un motor interior, o forță determinantă care îi propulsează mult mai departe decât pe mine. Ei nu par să fie obosiți niciodată, sunt plini de energie, nu se simt epuizați, au mereu idei noi și zâmbetul pe buze. Și m-am gândit că probabil ei au cu totul alte motive decât am eu.

Mi-am dat seama că toate reușitele mele de pană acum au venit atunci când aveam o motivație puternică.

Și am început să analizez sursa motivației mele: mă simt motivată atunci când am de făcut ceva care este mai complex și mai provocator decât nivelul la care sunt, mă simt motivată atunci când munca mea îi ajută pe ceilalți, mă simt motivată când am de făcut ceva care presupune multă creativitate, mă simt motivată după un eșec când vreau să-mi demonstrez că pot să-l depășesc și că pot întotdeauna să învăț din el și să merg mai departe și să încerc din nou, mă simt motivată când îmi doresc foarte mult să obțin ceva.

Motivația este o abilitate care se învață. Ca să înveți această abilitate mai întâi trebuie să te cunoști pe tine, să știi exact unde vrei să ajungi, să știi care sunt factorii care trezesc în tine energia și dorința de a evolua, bucuria și entuziasmul. Apoi este indicat să-ți stabilești repere clare de la care să nu te abați, eu le propun pe următoarele:

  •  Fă-ți un plan. Stabilește exact ce vrei.
  •  Nu renunța! Termină întotdeauna ceea ce ai început. Nu lăsa să se adune treburi neterminate. Nu vei mai ști ce mai ai de făcut, unde ai ajuns și ce este prioritar.
  • Nu amâna. Când ai ceva de făcut – fă!
  • Ieși din zona de confort!
  • Ai “căzut”  și ești nervos? Super! Folosește toți nervii și toată energia negativă ca un propulsor. Ridică-te și demonstrează că poți! Nu te lăsa învins!
  • Eșecul este profesorul  tău cel mai bun. Împrietenește-te cu el.
  • Nu lua decizii când ești nervos și nu renunța când simți că nu mai poți. Ia-ți o pauză mentală de 2 zile, relaxează-te, concentrează-te pe altceva și apoi reevaluează situația.
  • Țintește sus! Care este visul tău cel mai măreț?
  • Nu lăsa frica să te paralizeze. Îndrăznește! Ce poate fi mai rău decât faptul că nu ai acționat la timp?

Lipsa motivației

  • Este un indicator bun, îți arată că ești într-un punct în viața ta în care lucrurile nu funcționează cum ar trebui.
  • Lipsa motivației arată că ți-ai pierdut speranța, că ai lăsat eșecurile să-ți zdruncine încrederea în tine. Dar nu uita că toți oamenii puternici au avut parte de eșecuri și dezamăgiri, așa că lasă-le să-și facă treaba – să te facă mai puternic, lasă-le să-ți crească încrederea în tine. Face parte din natura umană să ne simțim dezorientați, deznădăjduiți, înfrânți. Dar la fel face parte din natura noastră să ne ridicăm, să ne asumăm eșecul, să învățam din el și să mergem mai departe.

Cum să rămâi motivat? 

  • Adu-ți aminte mereu care este scopul tău, scrie-l mare pe o hârtie și citește-l în fiecare zi. Dacă îți dorești ceva foarte mult  fii dispus să faci eforturi suplimentare ca să obții acel ceva, dar fără să contorizezi eforturile și fără să le aduni sub formă de frustrări pentru că scopul este mult mai important și doar gândul că vei reuși te face să zâmbești și să continui.
  • Motivația vine din dorință, din aspirație, din plan și face parte din tine. Este motorul care pune totul în mișcare, este combustibilul care te împinge când toate par să meargă prost, este forța care nu te lasă să renunți, este ambiție și o mică doză de nebunie.
  • Motivația vine și din dorința de conectare cu semenii noștri.
motivaţie
Succes!

Ştiinţa confirmă ceea ce ştim în inimile noastre. Deci dacă reparăm această nepotrivire dintre ceea ce ştie ştiinţa şi ceea ce face businessul, dacă aducem motivaţia noastră, noţiunile de motivare în secolul 21, dacă depăşim această ideologie leneşă şi periculoasă a recompensei şi pedepsei, putem să ne întărim afacerile, putem rezolva o mulţime de probleme, şi poate, poate, poate putem schimba lumea!

Cuvinte cheie