Ce aliment n-ar trebui consumat mai des de două-trei ori pe an?

Bucătăria românească, dar și cea internațională oferă o varietate de preparate delicioase. Nu toate sunt prietenoase cu sănătatea, unele dintre ele fiind recomandate doar ocazional.

Medicul Vlad Ciurea a dat exemplul unui aliment foarte popular care ar trebui consumat cu prudență.

Vlad Ciurea. FOTO Facebook Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea
Vlad Ciurea.

În spatele gustului desăvârșit al unor alimente se ascund adevărate pericole pentru organism, mai ales când vorbim de un consum exagerat. Uneori, chiar și ceea ce pare moderat ar putea însemna „prea mult” pentru sănătatea noastră.

Subiectul a fost adus în atenția publicului de către renumitul neurochirurg Vlad Ciurea, care,  într-o discuție pe care a avut-o într-o emisiune TV, a vorbit despre relația dintre creierul nostru și celebrii mititei, una dintre preferințele culinare ale românilor.

Cât de des este recomandat să mâncăm mici

Nelipsiți de pe mesele românilor în timpul diferitelor evenimente sociale, mititeii nu sunt chiar alimentul ideal. Prof. univ. dr. Vlad Ciurea a atras atenția asupra frecvenței cu care ar trebui să consumăm acest preparat suculent și delicios.

Potrivit medicului, mititeii și alte alimente similare ar trebui să fie consumate de maximum două-trei ori pe an.

„De la alimentație provin toate lucrurile bune de care are nevoie întreg organismul și de la alimentație pornesc și toate lucrurile rele”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea în emisiune.

Diferență majoră între alimentele care îi plac stomacului și cele bune pentru creier

Medicul a punctat diferența între alimentele care plac stomacului și cele care sunt benefice pentru creier. Mititeii, de exemplu, sunt tentanți pentru simțurile noastre, însă compoziția lor nu este considerată de cea mai bună calitate pentru celulele nervoase.

Medicul a sugerat că pentru a menține sănătatea creierului, este important să educăm și să modelăm gusturile și alegerile noastre alimentare.

În loc să cedăm tentațiilor imediate, putem explora opțiuni mai sănătoase și mai echilibrate pentru a ne păstra sănătatea mintală și fizică în armonie.

Astfel, în timp ce bucuria de a savura mititeii rămâne unul dintre deliciile culinare ale bucătăriei românești, este esențial să îi acordăm acestei plăceri o atenție moderată și să ne concentrăm pe alegeri alimentare care să susțină sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

Cuvinte cheie