Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei zilnic lapte de migdale

Din ce in ce mai mulți oameni aleg lapte de migdale sau pe baza altor plante, în locul opțiunii clasice de lactate, vânzările de opțiuni pe bază de plante având o tendință de creștere de la an la an.

Potrivit unui studiu din 2022, publicat în Nutrients, unele dintre motive includ preocupări etice, faptul de a avea o alergie la lactate sau de a crede că laptele clasic este prea bogat în zahăr.

FOTO. Freepik
FOTO. Freepik

Dacă vă încadrați în clubul băutorilor de lapte de migdale, este posibil să vă întrebați dacă vă aduce beneficii pentru sănătate sau dacă, în timp, acest obicei aparent inofensiv ar putea face ravagii asupra bunăstării tale, notează Yahoo News.

Ce este laptele de migdale

Laptele de migdale este o alternativă vegetală la laptele tradițional din lapte, obținută prin amestecarea migdalelor cu apă și apoi prin strecurarea substanțelor solide. Lichidul rezultat, care oferă o textură netedă și cremoasă, cu o ușoară aromă de nucă, poate fi subtil dulce sau ușor amărui, în funcție de dacă este îndulcit sau neîndulcit.

Deși nu reproduce exact gustul laptelui de lapte, laptele de migdale este totuși renumit pentru gustul său unic și plăcut. Acesta poate fi un adaos gustos la multe rețete, inclusiv la smoothie-uri, supe și multe altele.

Laptele de migdale, în forma sa cea mai naturală, poate fi lipsit de anumiți nutrienți cheie pe care îi oferă laptele de lapte. Din fericire, multe mărci își fortifică laptele de migdale cu vitamine și minerale pentru a ajuta la reducerea riscului de lacune nutriționale în rândul celor care evită laptele de lapte. Cu toate acestea, este important de reținut că laptele de migdale poate să nu fie echivalent din punct de vedere nutrițional cu laptele de lapte, chiar dacă este îmbogățit. O analiză din 2023 a Societății Americane de Nutriție a arătat că, în comparație cu laptele de vacă, doar 12% dintre produsele alternative la lapte conțin cantități comparabile sau mai mari de calciu, vitamina D și proteine.

Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de migdale

Includerea laptelui de migdale într-o dietă sănătoasă și echilibrată în general are cu siguranță avantajele sale. Presupunând că optați pentru o opțiune neîndulcită a acestei populare băuturi pe bază de plante, iată câteva beneficii pe care le puteți obține atunci când îl consumați.

Proprietăți antioxidante

O caracteristică nutrițională unică a laptelui de migdale este că este o sursă de vitamina E, un nutrient care are proprietăți antioxidante, conform National Institutes of Health. De fapt, 1 cană de lapte de migdale conține 8,1 miligrame din această vitamină, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din doza alimentară recomandată. Pe lângă beneficiile sale antioxidante, vitamina E joacă un rol în funcția imunitară și în procesele metabolice și poate contribui la susținerea sănătății cardiovasculare.

Ține greutatea sub control

Laptele de migdale neîndulcit este relativ sărac în calorii, cu doar aproximativ 37 de calorii per porție. În timp ce mulți factori influențează starea de greutate a unei persoane, un deficit de calorii s-a dovedit a fi unul important pentru pierderea în greutate, conform unei analize din 2022 în Nutrition Reviews. Consumul de lapte de migdale ajuta oamenii să își atingă obiectivele de gestionare a greutății, pe lângă alte strategii, cum ar fi exercițiile fizice, o dietă echilibrată și prioritizarea unui somn de calitate.

Este o opțiune excelentă pentru intoleranța la lactoză

Unele persoane beau lapte de migdale pentru că au intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că organismul lor nu poate descompune lactoza – zahărul natural din laptele de origine animală. Laptele de migdale nu conține lactoză, ceea ce îl face o soluție simplă pentru cei care doresc să bea lapte, dar nu vor să se confrunte cu balonarea și gazele după ce îl beau. Totuși, laptele fără lactoză este disponibil pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, dar care doresc să continue să bea și lapte de vacă.

Vă poate îmbunătăți sănătatea oaselor

Atâta timp cât alegeți laptele de migdale îmbogățit, această băutură vegetală poate fi o sursă impresionantă de nutrienți care susțin sănătatea oaselor, inclusiv calciu și vitamina D.

Calciul este necesar pentru a susține multe funcții în organism, cum ar fi prevenirea slăbiciunii osoase. Iar vitamina D este, de asemenea, esențială pentru sănătatea oaselor, deoarece ajută la absorbția calciului, conform NIH.

Poate susține un nivel sănătos al zahărului din sânge

Deoarece laptele de migdale neîndulcit conține doar 1 gram de zahăr, poate fi o opțiune de lapte prietenoasă cu diabetul care este puțin probabil să ducă la o creștere a glicemiei atunci când este savurat.

Poate ajuta la sănătatea vederii

Laptele de migdale este o sursă de vitamina A, un nutrient esențial care vă susține vederea. Pe lângă faptul că ajută la menținerea vederii corecte, vitamina A are și avantajul de a ajuta la procesul de vindecare a rănilor, conform unui articol din 2019 din Nutrition in Clinical Practice.

Cuvinte cheie