Ce sunt antioxidanții și de ce avem nevoie de ei? Explicăm

Ce sunt antioxidanții și de ce avem nevoie de ei? Explicăm

De antioxidanți am auzit cu toții, de la medici, din articolele despre alimentație sănătoasă și cel mai mult din publicitatea suplimentelelor, cosmeticii și alimentelor.

Antioxidanții sunt prezentați drept unul dintre beneficiile de bază ale produselor. Dar câți dintre noi știu ce înseamnă acest termen și care este efectul acestor substanțe asupra organismului?

Să le luăm pe rând!

Ce sunt radicalii liberi?

Științific vorbind, radicalii liberi reprezintă molecule instabile cărora le lipsește unul sau mai mulți electroni. Drept urmare, aceștia au tendința de a lua electronii lipsă din celulele corpului uman. Aproape toate bolile sunt o consecință a reacției organismului la oxidare, adică la influența acestor substanțe.

Mai simplu, radicalii liberi sunt compuși care se formează după ce organismul își ia substanțele utile și le dezasimilează pe cele de care nu are nevoie.

În lumea modernă, este complicat să nu te expui riscului, deoarece radicalii liberi formează sub influența condițiilor de mediu, stresului, obiceiurilor nocive, activității fizice sau lipsei ei și a altor factori.

S-a demonstrat științific că pentru a-ți îmbunătăți sănătatea trebuie să lupți împotriva radicalilor liberi.

 

Cum acționează radicalii liberi?

În corpul uman, radicalii liberi atacă celulele sănătoase și ele încep să se descompună. Astfel sunt afectat vasele sangvine, apar boli cardiace, neurologice, probleme de vedere, se acutizează maladiile genetice și este accelerat procesul de îmbătrânire.

 

Ce sunt antioxidanții și de ce avem nevoie de ei?

Antioxidanții reprezintă compuși naturali, care acționează ca un scut natural pentru organism. Aceștia eliberează electronii către moleculele deteriorate, fără a-și pierde stabilitatea. Drept urmare procesul de distrugere a celulelor se oprește, iar reacțiile de oxidare pe care le provoacă radicalii liberi nu încep.

 

De ce trebuie să incluzi produse cu antioxidanți în dietă?

Organismul tău are nevoie de ajutor împotriva luptei cu radicalii liberi și cât mai repede începe „bătălia”, cu atât mai sănătos, tânăr și frumos vei rămâne o perioadă îndelungată.

Există două grupe de antioxidanți: de natură enzimatică și neenzimatici.

Antioxidanții enzimatici sunt „încorporați” în corpul tău, protejează ADN-ul și corectează „erorile” care apar în procesul de regenerare a celulelor.

Ei, însă, nu îți protejează corpul de factori nocivi precum radiațiile sau poluarea. Aici le vin în ajutor antioxidanții neenzimatici, care ajung în organism odată cu alimentele. O mică parte dintre ei este sintetizată în interiorul tău, dar „stocurile” trebuie suplinite constant, deoarece doar un complex integral de antioxidanți va opri îmbătrânirea și va preveni apariția mai multor boli.

 

Unde găsești antioxidanți?

Există un număr mare de suplimente alimentare care conțin antioxidanți. Cu toate acestea, este important să ai o dietă bogată, sănătoasă și variată.

Cea mai bună sursă de antioxidanți sunt plantele, fructele și legumele de culori verde, verde închis, violet, violet închis, roșu închis, portocaliu, galben, roșu. Afinele, zmeura, merișoarele, cireșele, coacăze, cătină, strugurii, merele, prunele uscate, pătrunjelul, broccoli, varza, spanacul, vinetele, nucile, fasolele roșii sau negre, vinul roșu (cu măsură) și cacao sunt bogate în acești compuși.

Ceaiul este semnificativ superior tuturor acestor produse în puterea sa antioxidantă, datorită flavonoidelor, conținutul lor în diferite tipuri de ceai fiind aproximativ același.

Principalii antioxidanți alimentari sunt vitaminele B2, E, C, beta-carotenul, seleniul, zincul, fierul. De asemenea, lacto și bifidobacteriile descompun substanțele biochimice care se pot transforma în radicali liberi.

 

Antioxidanți într-un flacon Kirrano, cât într-un butuc de poamă

Într-un singur flacon de Resveratrol au fost adunați antioxidanți cât conține un butuc de poamă, și nu doar. Extractele din frunze de vie, struguri și sâmburi de poamă încetinesc îmbătrânirea, protejează sistemul cardio-vascular și ajută în lupta cu stresul biologic.

Acerola este o sursă naturală de vitamina C, vitamina B1 îmbunătățește metabolismul, iar B3 contribuie la menținerea sănătății membranelor mucoase.

 

Mai multe informații despre RESVERATROL de la Kirrano găsiți AICI.

Atenționare! Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos.

Cuvinte cheie