Cincisprezece metode de a-ti detoxifia casa si viata

Cincisprezece metode de a-ti detoxifia casa si viata

Metode de a-ti detoxifia casa si viata

Exista in jur de 100.000 de chimicale sintetice in tot ceea ce folosim la nivel cotidian, de la sampoane la produse pentru curatat, de la jucarii la biberoane, mobilier, covoare si chiar si haine. Dar stiati ca majoritatea nu au fost testate pentru toxicitate umana si de mediu? Dintre cele care au fost, ele contin multe substante suspecte cangerigene, alergene si perturbatori endocrini – chiar si in produse pe care le aplicati pe piele.

De fapt, un produs pentru igiena din trei contine ingrediente indentificate ca posibile substante cancerigene umane, aproximativ unul din cinci contine ingrediente contaminate cu substante cancerigene cunoscute si aproape unul din doua produse contine ingrediente care pot fi daunatoare sanatatii reproductive si a dezvoltarii copilului vostru.

Vestea cea buna este ca exista multe masuri simple pe care le puteti lua pentru a va reduce expunerea la chimicale neplacute:

1. Tineti cateva plante in fiecare camera a casei.

Bacteriile din sol ajuta la reducerea componentilor organici volatili (ca formaldehida) din aer.

2. Descaltati-va la usa.

Asa veti evita sa aduceti inauntru praf, plumb si pesticide.

3. Incetati sa folositi improspatoare pentru aer si alte parfumuri sintetice.

Veti reduce expunerea la ftalati.

4. Folositi lumanari din ceara naturala de albine.

Celelalte lumanari contin compusi din petrol, in care parafinele elibereaza chimicale neplacute cand ard, cum ar fi benzenul, toluenul si cetonele. Lumanarile bazate pe ulei de soia si de palmier sunt hidrogetate si de obicei colorate si parfumate, care de asemenea elibereaza chimicale neplacute cand ard.

5. Treceti la produse de curatare DIY (do it yourself) non-toxice.

Folositi in fiecare zi ingrediente ca bicarbonatul de sodiu, otet, sapun si coaja de lamaie.

6. Treceti la esente de parfum ca arborele de ceai, lamaia si scortisoara pentru proprietatile lor de dezinfectare.

Acestea sunt mai bune pentru voi decat produsele comerciale anti-bacteriene, care de obicei contin triclosan si formaldehida.

7. Folositi ulei de cuisoare in loc de clor pentru a scapa de mucegai.

Cand clorul este amestecat cu alte chimicale, poate crea un gaz toxic. Este de asemenea daunator pentru piele si ochi.

8. Incepeti sa cititi etichetele de pe toate produsele alimentare pe care le cumparati.

Evitati orice cu arome artificiale, culori sau potentiatori de arome. Studiile au descoperit ca aditivii alimentari afecteaza de la 60 la 70% din populatie, majoritatea nestiind ca sunt afectati.

9. Incepeti sa cunoasteti listele “Dirty Dozen” (Duzina Murdara) si “Clean 15” (15 Curat).

Daca nu va permiteti sa cumparati toate produsele organice, concentrati-va pe evitarea celor care contin cele mai multe pesticide: mere, coacaze, ardei gras, telina, castraveti, struguri, salata verde, nectarine, piersici, cartofi, spanac si capsuni.

10. Acordati atentie simbolurilor de reciclare de pe plastice.

Evitati numerele 1, 3, si 6 pe cat posibil, la fel si cu plasticele transparente numerotate cu cifra 7. Aceasta va diminua expunerea la BPA (bisfenol A), ftalati si stiren.

11. Nu lasati bonul de cumparaturi in sacosele cu alimente.

Acesta contine BPA si nu doriti sa se scurga pe produsele organice proaspete.

12. Spalati-va pe maini regulat, dar evitati gelurile dezinfectante pentru maini.

Acestea pot contine chimicale neplacute, care pot creste abilitatea dumneavoastra de absorbtie a altor chimicale la care sunteti expusi.

13. Cititi etichetele produselor cosmetice si a celor pentru piele.

Evitati orice produs care contine gudron de carbune, formaldehida, acetat de plumb, DEA (dietanolamina) MEW sau TEA (trietanolamina), petrol (inclusive uleiuri minerale), fenilendiamina, acizi alfa hidroxi si dioxid de siliciu.

14. Alternativ, incepeti sa va produceti propriile produse pentru piele.

Optati pentru ingrediente naturale ca ceara de albine, unt de shea si ulei de alune. Multe dintre ele pot fi reproduse acasa la costuri mult mai joase pentru buzunarul, sanatatea voastra si pentru mediu.

15. Aspirati-va casa regulat folosind filtre HEPA pentru a reduce nivelul de chimicale  din casa.

Aceasta poate ajuta la reducerea expunerii la substante ignifuge bromate, ftalati si pesticide. Un studiu facut de Institutul Silent Spring a identificat 66 de compusi care afecteaza sistemul endocrin, aflati in praful din casa.

Daca faceti toate acestea, v-ati reduce foarte mult expunerea la chimicale toxice. Dar daca aceste 15 schimbari sunt putin cam complesitoare, de ce sa nu incepeti cu una si sa ajungeti si la celelalte?

Acum e randul vostru: spuneti-ne cele mai bune sfaturi pe care le stiti pentru detoxifierea vietii voastre, sau cel mai important lucru care va retine sa deveniti “non-toxic”. Aceasta este o comunitate grozava si pot paria ca putem veni cu solutii pentru a face lucrurile mai usoare!

Cuvinte cheie