Criticul interior. Mulți dintre noi ne luptăm cu vorbirea de sine negativă – un critic interior care ne sabotează în mod sălbatic cu îndoieli și judecăți dure. Suntem cel mai mare dușman al nostru.
Credem că ne luptăm cu jocul exterior, dar de fapt jocul interior este cel care ne împiedică.
„Fericirea este un joc interior, literal și neurochimic.”– Shirzad Chamine, autor executiv și best-seller
Cum să oprim vorbirea noastră negativă
- Efectuarea activității de respirație: respirație profundă și intenționată (ca în yoga, meditație și „respirație în cutie”). Acest lucru ne va schimba starea fizică și psihică.
„Respirația este puntea care leagă viața de conștiință, care unește corpul tău cu gândurile tale. Ori de câte ori mintea ta devine împrăștiată, folosește-ți respirația ca mijloc de a-ți prinde mintea din nou.”
-Thich Nhat Hanh, Miracolul Mindfulness
- Să ne observăm mai mult gândurile: să observăm lucrurile care ne trec în cap și să observăm tiparele negative care reapar. Vă ajută să le etichetați (de exemplu, „Sunt din nou extrem de critică”) și să le dați drumul.
Practicarea autocompasiunii: tratarea noastră cu înțelegere și căldură în momentele dificile și recunoașterea faptului că toți facem greșeli. Cu compasiune de sine, ne putem oferi har, ne iertam și mergem mai departe.
A fi curios sau fascinat de problema care ne preocupă – un cadru mai pozitiv. - Faceți testul capcanelor
Cu toții cădem în capcane în viață. Uneori nici nu suntem conștienți de asta și nu putem ieși din capcanele în care nu știm că suntem. - Rămâneți deschis la noi posibilități și interpretări alternative care nu implică o auto-judecare dură.
- Concentrându-ne pe ceea ce putem controla și fără griji pentru restul. (Luați în considerare recitarea „rugăciunii de seninătate”).
- Evitarea capcanei catastrofizării (asumând ce este mai rău sau exagerând defectele noastre).
Schimbarea contextului nostru pentru a aduce o perspectivă diferită și energie reînnoită. - Evaluarea calității vieții
Evaluați-vă calitatea vieții în mai multe domenii cheie. Descoperiți-vă cele mai puternice zone și zonele care au nevoie de lucru, apoi acționați în consecință.
- A pune întrebări pentru a înțelege de ce ne simțim într-un anumit fel și cum ar putea fi schimbate lucrurile.
- Înlocuirea criticii noastre interioare cu o narațiune mai caritabilă și mai utilă.
- Reîncadrarea cognitivă: schimbarea mentalității noastre pentru a privi o situație sau o relație dintr-o perspectivă diferită și mai utilă, cum ar fi redefinirea unei probleme ca o provocare sau un puzzle sau un mister pe care îl putem rezolva.
- Joacă și distracție. (Joaca ne schimbă adesea fiziologia, mutându-ne într-o stare de angajament sau flux profund.)
- Luând măsuri. Acest lucru întrerupe în mod natural vorbirea noastră negativă și ruminația și ne concentrează asupra contextului nostru și asupra următoarei mișcări.
- Alegerea la ce să te gândești și la ce să fii atent. Mulți oameni devin victime ale fluxului de gânduri din mintea lor, în loc să-și angajeze „observatorul” sau „conștiința martorului” să-și observe gândurile și să le lase să plece.
„Ce eliberare să realizez că „vocea din capul meu” nu este cine sunt eu. Cine sunt eu atunci? Cel care vede asta.”– Eckhart Tolle, profesor spiritual și autor german - Schimbarea canalului asupra gândurilor negative. Uneori este util să folosim o tehnică de întrerupere a modelului, cum ar fi trecerea mâinii în lateral, semnalând simbolic că respingem vorbirea noastră negativă.
„Viața noastră este ceea ce gândurile noastre o fac.”– Marcus Aurelius, Meditații