Sigur că stă în puterea fiecăruia dintre noi să fim fericiți, indiferent de ceea ce vine din exterior.
Creierul este dominat de substanțe chimice care aduc fericire și sănătate în organism, dar și furie, frustrare, stres și boală. Cunoașterea mecanismelor după care funcționează creierul ne permite să identificăm aceste substanțe și să stimulăm prin exercițiu creierul să le producă doar pe cele care ne fac bine.
Aceste mecanisme crează sinapse neuronale ce duc la comportamente specifice. E vorba de emoții controlate sau necontrolate, adicții, gânduri haotice. Sau, dimpotrivă, controlate sau chiar crearea unor noi rețele neuronale.
Un gând puternic, pozitiv sau negativ, transmite informații ADN-ului nostru. Care influențează întregul sistem endocrin. Iar acesta controlează aproape toate funcțiile organismului. Pornind de la respirație până la imunitate și puls, spune specialistul.
Cum stimulăm organismul să producă oxitocină
Atitudinea pozitivă și conștientă este cheia care ne permite să ne schimbăm gândurile și în acest mod și viața. Dacă alegem să gândim în continuare negativ, corpul nostru va secreta în exces adrenalină și cortizol, iar până la îmbolnăvire nu mai este decât un pas.
„Când gândim pozitiv, organismul va secreta ceea ce numim hormonii fericirii și astfel vom deveni mult mai capabili în a recunoaște oportunitățile care se ivesc. Serotonina produce euforie, dopamina generează bucurie, oxitocina ne face mai încrezători, iar endorfinele ne aduc respect și mândrie de sine”.
Oxitocina, unul din cei patru hormoni ai fericirii, este generată de atingeri, încrederea în sine și excitația sexuală și mai este cunoscut ca hormonul iubirii sau hormonul îmbrățișării. Pentru a stimula creierul să o producă, specialistul recomandă masajul, cumpărarea unui animal de companie, dar și respirații combinate cu idei-forță, ce transmit încredere corpului.
Siguranța de sine și gândirea pozitivă activează hormonul iubirii
Oxitocina este un hormon natural cu rol esențial în naștere și alăptare, dar și în comportamentul uman. Când avem sentimentul că totul este confortabil și sigur sau atunci când suntem cu persoana iubită, organismul produce cu siguranță oxitocină.
De asemenea, senzația de apropiere, căldură și iubire, comunicarea pozitivă și, în general, emoțiile bune țin de acțiunea oxitocinei. Hormonul funcționează că un mesager chimic în creier și este produs în hipotalamus, o parte importantă a creierului de dimensiunea unei migdale.
Din hipotalamus, oxitocina este stocată în glanda pituitara (hipofiză) și de aici este secretată în fluxul sanguin. Cel mai adesea, sentimentele de dragoste și conectare sunt cele mai frecvente declanșatoare ale secreției acesteia.
Respirație și programare mentală
„În timpul ședințelor cu pacienții am observat că cele mai bune rezultate le dau exercițiile de respirație combinate cu programarea neurolingvistică. Studiile științifice au stabilit că nivelul de oxitocină crește și atunci când ești la masă cu familia și cu prietenii. Traseele neuronale ale oxitoxinei se formează pe baza evenimentelor și experiențelor de viață pozitive”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
Creierul stimulează producerea de oxitocină și când transmitem protecție, susținere și încredere unei persoane sau mai multora. O altă modalitate de a obține hormonul fericirii este să rememorăm un moment sau mai multe când ne-am simțit entuziaști și plini de încredere.
„Cea mai importantă și sigură încredere este încrederea în tine”.