Viața si zgomotul în unul din orașele care nu dorm niciodată are prețul ei: locuitorii au parte de somn mai puțin și de proastă calitate.
Nu putem uita că somnul, deși adesea subestimat, este o parte fundamentală pentru a avea o stare de sănătate bună.
Este bine stabilit faptul că, dacă nu dormim suficient, ajungem să ne îmbolnăvim.
Dar cât de mult este suficient? Depinde de vârstă. Dar un adult sănătos are nevoie, în medie, de 7 până la 9 ore pe zi. Numărul este mai mare în cazul copiilor. Care ar putea avea nevoie de 9 până la 16 ore pe zi, scrie theconversation.com.
O altă întrebare este când ar trebui să dormim.
Deoarece suntem animale diurne, dormim noaptea. Există variații, bineînțeles, datorită a ceea ce se numește cronotipuri diferite. Unii dintre noi sunt bufnițe de noapte. Care tind să se culce mai târziu și să se trezească mai târziu. in timp ce alții sunt ciocârlii, preferând să se trezească mai devreme și să se culce mai devreme.
În ciuda diferențelor individuale, noaptea este, în general, timpul pe care corpul nostru îl rezervă pentru somn. De-a lungul a milioane de ani, am evoluat pentru a ne organiza procesele fiziologice în funcție de stările schimbătoare de lumină și întuneric. Cu toate acestea, nopțile noastre s-au schimbat enorm în doar un secol și jumătate, datorită utilizării pe scară largă a luminii electrice.
Acum, în majoritatea zonelor construite, noaptea nu mai este întunecată. Lumina a permis oamenilor, ai căror ochi sunt adaptați la lumina zilei, să colonizeze noaptea prin eliminarea întunericului și, în consecință, să ne extindă perioada de activitate până la orele mici.
Lumina ne ține treji noaptea
Lumina artificială este considerată a fi, în sine, o formă de poluare, aducând cu ea o serie de probleme de sănătate. În primul rând, ne face să dormim mai puțin. În prezent, există studii care arată că, în rândul adulților și al persoanelor în vârstă, cu cât nivelul de lumină artificială din timpul nopții este mai ridicat, cu atât dorm mai puțin. S-a observat, de asemenea, că lumina artificială pe timp de noapte – atât în interiorul cât și în afara casei – poate crește problemele de somn cu 22%. Lumina artificială este inamicul somnului, deoarece confundă ceasul intern care îl reglează: ne spune că este zi și că încă nu este timpul să ne culcăm.
Poluarea luminoasă nu numai că reduce orele de somn pe care le avem (ceea ce este destul de rău în sine).
Dar prea multă lumină artificială pe timp de noapte poate avea și alte consecințe grave asupra sănătății. Acestea includ o probabilitate crescută de afecțiuni cardiovasculare. Si metabolice (obezitate sau diabet), tulburări de sănătate mintală. Si chiar unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de prostată sau de colon. Studiile de laborator controlate nu lasă niciun dubiu cu privire la nocivitatea luminii artificiale pe timp de noapte.
Cu toate acestea, din punct de vedere clinic, există o oarecare dispută din cauza inconsistenței rezultatelor. Acest lucru se datorează, în primul rând, așa-numiților „factori de confuzie”. Circumstanțe specifice zonelor cele mai bine iluminate care fac imposibilă diferențierea dacă daunele sunt cauzate de lumina nocturnă sau de alți factori.
Trafic și viață de noapte
Unul dintre acești factori de confuzie este zgomotul. Un alt obstacol în calea unui somn bun. Prin colonizarea întunericului cu lumină electrică, am făcut nopțile zgomotoase, privându-ne de liniștea de care avem nevoie pentru a adormi și a rămâne adormiți. Zgomotul care se infiltrează în casele noastre. In orice moment al zilei este dăunător pentru sănătatea noastră. Indiferent dacă ne deranjează sau nu. Dar noaptea, acesta poate, de asemenea, să interfereze cu somnul nostru.