Ochelarii de soare îți protejează ochii de efectele nocive ale razelor UV și îți permit să vezi mai bine, fără a trebui să-ți forțezi privirea, în special atunci când soarele strălucește foarte puternic. Indiferent de anotimp, sunt un accesoriu indispensabil, fără de care nu ar trebui niciodată să pleci de acasă. Pentru a putea beneficia însă de toate avantajele pe care le pot oferi ochelarii de soare, trebuie să alegi unii de calitate. Ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi cei mai buni ochelari de soare.
1. Alege ochelari care îți oferă protecție UV 100%
Nu toți ochelarii de soare oferă același nivel de protecție împotriva razelor UV. Principalul criteriu după care ar trebui să te ghidezi atunci când alegi ochelarii de soare nu este cât de bine se potrivesc cu fizionomia ta sau dacă sunt sau nu la modă, ci cât de ridicat este gradul de protecție UV pe care îl oferă. Alege ochelari de soare marcați ca UV 400, care blochează 100% razele UVA și UVB.
Atenție! Culoarea lentilelor nu reprezintă neapărat un indicator al gradului de protecție oferit de ochelarii respectivi. Aceasta contează doar atunci când vine vorba de contrastul pe care îl oferă sau măsura în care distorsionează sau nu culorile naturale. Dacă alegi ochelari de soare cu lentile închise la culoare nu înseamnă însă că aceștia îți vor proteja ochii mai bine.[2]
2. Optează pentru ochelari cu lentile polarizate
Dacă lentilele ochelarilor sunt sau nu polarizate nu va influența gradul de protecție UV, dar această caracteristică te va ajuta să vezi mai bine în anumite condiții. Lentilele polarizate pot reduce reflexia razelor soarele pe apă, pe zăpadă sau pe alte suprafețe. Atunci când schiezi sau conduci, o astfel de pereche de ochelari te va ajuta foarte mult și nu va mai trebui să-ți forțezi privirea.[2] În plus, ai la dispoziție o gamă variată de modele din care alege. Îți poți comanda, de exemplu, ochelari de soare Polaroid pentru dame de pe Lensa.ro.
3. Ține cont de materialele din care sunt realizați
Atunci când îți alegi noii ochelari de soare, un alt criteriu important de care trebuie să ții cont se referă la materialele din care sunt realizate ramele și lentilele acestora, în special dacă ai un stil de viață mai activ.
Ramele, de exemplu, pot fi din metal sau din plastic. Cele din metal sunt mai maleabile și rezistente la coroziune, dar nu sunt disponibile în atât de multe culori sau stiluri. Ramele din plastic sunt mai ieftine și ai la dispoziție mai multe opțiuni, dar nu sunt atât de rezistente.
În ceea ce privește lentilele ochelarilor din soare, poți opta pentru unele din sticlă sau din plastic. Primele sunt mai rezistente la zgârieturi și asigură o acuitate vizuală mai bună, însă tind să fie mai grele și mai puțin rezistente la impact și nici nu ai la dispoziție o gamă prea largă de modele. Lentilele din plastic sunt mai ușoare, mai ieftine și mai durabile. De asemenea, pot fi tratate pentru a rezista mai bine la zgârieturi.[1]
4. Încearcă să te orientezi către ochelari de soare cu lentile mai mari
Dimensiunea lentilelor este încă un criteriu important de care ar fi indicat să ții cont. Oricât de mult ți-ar plăcea acei ochelari de soare cu lentile mici, rotunde, ei nu vor acoperi o suprafață prea mare, ceea ce înseamnă că ochii tăi nu vor beneficia de protecție maximă. Ochelarii de soare cu lentile mai mari, care îți acoperă mai bine ochii, reprezintă o alegere mai bună.[1]
Indiferent de anotimp, ochelarii de soare sunt un accesoriu de nelipsit. Ține cont de sfaturile de mai pentru a alege o pereche de ochelari de soare de calitate, care vor completa orice ținută și îți vor proteja ochii de razele UV și de lumina puternică a soarelui.
Bibliografie:
- Castloo, Allison. “Your Guide to High-Quality Sunglasses.” All about Vision, All About Vision, 9 Feb. 2020, www.allaboutvision.com/sunglasses/quality-buyers-guide/. Accessed 15 Dec. 2022.
- “Tips for Choosing the Best Sunglasses.” American Academy of Ophthalmology, 10 June 2021, www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/sunglasses-3. Accessed 15 Dec. 2022.