Cum se utilizeaza camera cu termoviziune           

 

Cand vine vorba despre termoviziune, trebuie sa tinem seama de cateva aspecte legate de factorii care pot influenta rezultatele masurarilor. Fie ca vine vorba despre mediul in care se realizeaza masurarea, sau obiectele ce urmeaza a fi masurate, trebuie sa fim atenti ca niciunul dintre acesti factori sa nu aiba un efect negativ asupra valorilor.

 

Toate obiectele emit energie infrarosu, cunoscuta sub numele de semnatura de caldura. O camera cu termoviziune detecteaza si masoara energia infrarosie a obiectelor. Camera converteste acele date din infrarosu intr-o imagine electronica care arata temperatura aparenta a suprafetei obiectului masurat. O camera cu termoviziune contine un sistem optic care concentreaza energia infrarosie pe un cip detector special (matrice de senzori) care contine mii de pixeli detectori aranjati intr-o grila.

 

Fiecare pixel din matricea de senzori reactioneaza la infrarosu, fiind concentrat asupra acestuia si produce un semnal electronic. Procesorul camerei preia semnalul de la fiecare pixel si ii aplica un calcul matematic pentru a crea o harta de culori a temperaturii aparente a obiectului. Fiecarei valori de temperatura i se atribuie o culoare diferita.

 

De ce camerele cu termoviziune functioneaza mai bine noaptea?

 

Multe camere cu termoviziune includ si o camera cu lumina vizibila care capteaza automat o imagine digitala standard cu fiecare apasare a butonului. Prin amestecarea acestor imagini este mai usor sa corelezi zonele cu probleme din imagine in infrarosu cu echipamentul sau zona pe care o inspectezi.

 

Camerele cu termoviziune tind sa functioneze mai bine pe timp de noapte, dar nu are nimic de-a face cu starea mediului inconjurator fiind lumina sau intuneric. Mai degraba, deoarece temperatura ambientala, si, mai important, temperatura centrala a obiectelor si a mediului altfel neincalzite – este aproape intotdeauna semnificativ mai scazuta noaptea decat in timpul orelor de lumina solara, senzorii de imagine termica sunt capabili sa afiseze zonele calde cu un contrast mai mare.

 

Camerele cu termoviziune functioneaza prin sticla?

 

  • ar putea sa fii surprins sa afli ca o astfel de camera cu termoviziune nu functioneaza in general prin sticla. O explicatie completa a motivelor tehnice pentru aceasta ar fi oarecum complexa din punct de vedere fizic, dar principiul este destul de simplu. In esenta, o foaie de sticla permite trecerea luminii vizibile, dar actioneaza putin ca o oglinda pentru lungimile de unda in infrarosu.

 

Daca ar fi sa indreptati o camera de detectare termica catre o fereastra, ceea ce ati vedea pe ecran nu ar fi o redare termica clara a ceea ce se afla pe cealalta parte.

 

Murdaria si corpurile straine pe suprafeţe

 

Murdaria de pe suprafata obiectului masurat cum ar fi praful, cenusa sau uleiurile lubrifiante in general maresc emisivitatea unei suprafete. Din acest motiv, masurarea obiectelor murdare se face de obicei fara probleme. Totusi, o camera termoviziune intotdeauna masoara temperatura suprafetei, de ex. a murdariei, si nu temperatura exacta a suprafetei obiectului de dedesubt.

 

Suprafetele netede, lucioase, reflectorizante si/sau lacuite au in general o emisivitate putin mai mica decat suprafetele mate, rugoase, erodate si/sau zgariate ale aceluiasi material. Sunt intalnite frecvent reflexii speculare pe suprafetele foarte netede.