De ce adesea nu contează dacă un copil mănâncă tot din farfurie?

De ce adesea nu contează dacă un copil mănâncă tot din farfurie?
Family laughing around a good meal in kitchen

Fie că este vorba despre obișnuința pe care o ai și tu din copilărie, fie că este vorba despre teama că micuțul tău nu mănâncă tot sau suficient, de multe ori poți ajunge să insiști să nu lase nimic în farfurie. Experții în nutriția copilului nu consideră însă că un asemenea obicei este binevenit. Parcurge cu atenție articolul de mai jos. Vei descoperi cu ce sfaturi vine un renumit nutriționist din Marea Britanie. pentru ca un copil să-și dezvolte comportamente alimentare sănătoase.

De ce nu este important daca un copil mănâncă tot din farfurie

Charlotte Stirling-Reed este nutriționist, fondator al „Charlotte Stirling-Reed, The Baby & Child Nutritionist”, dar și autor de carte. Stând de vorbă cu „The Sun”, nutriționistul a atras atenția asupra unui obicei des întâlnit în rândul părinților. Acela de a-i determina pe copii să mănânce tot din farfurie. Charlotte explică de ce nu este indicat să se procedeze astfel.

În primul rând, fiecare copil are propria sa porție de hrană. Spre exemplu, sunt copii care se satură cu tot ceea ce este în farfurie. Dar sunt și cazuri în care mănâncă mai puțin de atât sau mai mult. În aceste condiții, când este ora mesei, părinții trebuie să se ghideze după nevoile copiilor. Si să-i lase pe ei să decidă cât mănâncă la o masă.

persoana adulta care vrea sa convinga o fetita trista sa mai ia o lingurita de mancare la micul dejun

În al doilea rând, insistența ca un copil să termine tot ce are în farfurie nu îl va ajuta să se obișnuiască să-și recunoască semnalele corpului. Care îi transmit că îi este foame sau că este sătul. De fapt, unul dintre obiectivele unui părinte trebuie să fie să-l ajute să învețe încă de la o vârstă fragedă cum să identifice și să gestioneze aceste semnale.

Nu în ultimul rând, încercarea de a-l convinge pe copil să nu lase nimic în farfurie poate fi resimțită ca o presiune. Charlotte Stirling-Reed insistă asupra faptului că părinții care procedează așa fac mai mult rău decât bine. in sensul în care micuții încep să piardă plăcerea de a mânca. Sau, în unele situații, pot ajunge să mănânce excesiv. Iată ce spune nutriționistul, potrivit sursei citate. „Termină-ți mazărea” sau „încă puțin” sunt replici des întâlnite când vine vorba despre mâncarea copiilor. Cu toate acestea, asemenea presiuni „blânde” îi pot OPRI pe copii să-și asculte semnalele corpului. Le pot răpi plăcerea de a mânca sau îi pot învăța să mănânce prea mult.”

Cum îți poți ajuta copilul să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase

Înainte de orice, este indicat să-ți monitorizezi copilul timp de mai multe zile. Nu la o singură masă, pentru a vedea care sunt comportamentele sale alimentare și cum poți veni cu schimbări pozitive. Iată cu ce sfat vine Charlotte Stirling-Reed, pentru sursa citată anterior: „Este foarte important să nu te limitezi să te uiți numai la ce mănâncă la O SINGURĂ MASĂ sau la mai multe mese de peste zi. În schimb, este preferabil să-ți monitorizezi copilul pentru a vedea ce mănâncă timp de câteva zile sau pe parcursul unei săptămâni, astfel încât să ai un indicator mai bun legat de comportamentele sale alimentare și de cât de mult mănâncă de fapt.”

De asemenea, experții din cadrul „Mayo Clinic” susțin și ei faptul că nu este esențial să convingi copilul să golească farfuria, ci să-l sprijini să dobândească deprinderi alimentare care-i vor fi utile pe parcursul întregii vieți.

Cuvinte cheie