De Ziua internaţională a Jazzului, Tanger (Maroc) este orașul gazdă, la nivel mondial, în 2024

Peste 190 de țări, de pe șapte continente, aniversează ,în fiecare an, pe 30 aprilie, Ziua internațională a jazzului. Cu scopul de a reuni comunități, școli, artiști, istorici, academicieni și pasionați de jazz din toate colțurile lumii, pentru a crea un dialog universal al păcii, al respectului între culturi și al înțelegerii. Ziua este recunoscută în calendarele oficiale ale UNESCO și ale Națiunilor Unite.

Situat la intersecția Europei și Africii, Tanger este cunoscut ca un amestec de expresii culturale. Tanger se mândrește cu o istorie lungă și bogată a jazz-ului. Printre artiștii de jazz de renume mondial care au concertat și au petrecut timp în Tanger s-au numărat Josephine Baker, Ornette Coleman, Herbie Mann și Archie Shepp.

Timp de mulți ani, maestrul de jazz Randy Weston a locuit în Tanger, unde a colaborat cu maestrul gnawa Abdellah El Gourd pentru a explora rădăcinile jazzului și muzicii africane. Gnawa-jazz, o fuziune a stilului muzical tradițional al Marocului și a jazz-ului, este apreciat în tot Marocul și cu mult dincolo. În anii 1970, Weston a fondat Festivalul African de Jazz, care a devenit inspirația pentru mai multe festivaluri de jazz din Maroc, inclusiv Tanjazz și Jazzablanca.

Ziua internaţională a Jazzului – 30 aprilie

Prima ediție a acestei zile a fost marcată de UNESCO și Institutul de Jazz Thelonious Monk, în 2012, prin organizarea a trei concerte, susținute la Paris, la sediul mondial al UNESCO, la ”Congo Square” din New Orleans și la Sala Adunării Generale a ONU de la New York. La următoarele ediții, în fiecare an, concertul „All-Star Global” a reunit artiști ai jazzului de pe tot mapamondul, promovând astfel dialogul între culturi și diversitatea, libertatea de exprimare și respectul față de drepturile omului.

Tangier, din Maroc, este orașul gazdă al evenimentului muzical de jazz, la nivel mondial, în 2024.

Cuvinte cheie