Diversitatea patrimoniului din intreaga lume. 18 aprilie – Ziua Internationala a Monumentelor si Siturilor Istorice

In fiecare an, la 18 aprilie, ICOMOS – Comitetul International al Monumentelor si Siturilor celebreaza Ziua internationala a monumentelor si a siturilor, aprobata in cadrul celei de a 22-a Conferinte Generale a UNESCO din 1983.

Aceasta zi ofera posibilitatea ca publicul larg sa constientizeze dimensiunea patrimoniului monumentelor si siturilor la nivel national si mondial, precum si a vulnerabilitatii acestuia. Totodata, sunt aduse in atentia oamenilor si eforturile necesare protectiei si conservarii acestui patrimoniu.

La 18 aprilie 1982, cu ocazia unui simpozion organizat de ICOMOS Tunisia, a fost sugerata ideea de a se stabili o zi pentru a sarbatori diversitatea patrimoniului din intreaga lume. Pornind de la aceasta idee a fost stabilita Ziua internationala a monumentelor si siturilor, proiect aprobat de Comitetul executiv al organizatiei.

 

Tema din 2023 a acestei zile, este „Schimbările patrimoniului”, ce oferă oportunitatea de a răspunde întrebărilor referitoare la acțiunea climatică și cum să puneți un accent pe patrimoniul cultural pentru a sprijini protecția echitabilă a comunităților vulnerabile prin acțiunea climatică.

 

Site UNESCO – Kasbah Aït Ben Haddou, Ouarzazate, Moroc

Ziua Patrimoniului Mondial sărbătorește diversitatea culturilor și tradițiilor care alcătuiesc moștenirea noastră globală, încurajând oamenii să aprecieze și să învețe din diferite perspective culturale.