Idei de hobby-uri pentru anul 2024

Idei de hobby-uri pentru anul 2024

Atat stresul cat și anxietatea vor fi printre principalele provocări pentru indivizii activi și în anul 2024, apreciază psihologii, dar avem solutii si hobby-uri pe care sa le intretinem.

În acest context,  se pune accent pe modalitățile de combatere a acestor stări. Unul dintre cele mai eficiente remedii este găsirea unor ferestre în programul cotidian pentru activități relaxante.

Dacă nu ai un hobby pe care să îl practici în mod curent, îți recomandăm să te gândești la ce ți-ar plăcea să faci și să pui în practică. Nu îți vine nimic în minte? Poți alege din lista de mai jos:

Citește

Cititul este un hobby potrivit pentru orice vârstă. În zilele noastre, copiii știu să citească și să scrie încă de la vârsta de 7 ani. Puteți organiza seri de lectură în familie.

 

 

Scrie

Ține un jurnal personal sau scrie poezii sau proză. Este foarte liniștitor să îți exprimi sentimentele. Dacă vrei să le faci publice, creează un blog. Este la modă și, prin intermediul lui, poți cunoaște alți oameni ca tine.

Fă sport

„Minte sănătoasă în corp sănătos” este un dicton valabil încă din vremea romanilor. O jumătate de oră de efort fizic intens sau moderat ajută la risipirea energiilor negative.

Meditează

Deconectarea temporară de la „lumea reală” este o practică des utilizată pentru tratarea stărilor de anxietate. Este greu să găsești momente de liniște mai ales dacă ai copii, dar merită să faci un efort.

Grădinărește

Oricine poate să fie grădinar la el acasă. Plantele de apartament răsar, cresc și înfloresc indiferent de anotimp, cât timp le asiguri lumină și le uzi regulat. Este reconfortant să le urmărești  cum evoluează.

 

 

Colorează

Fie că folosești una dintre cărțile de colorat ale copiilor, fie că îți cumperi o carte de colorat pentru cei care au depășit vârsta copilăriei, această activitate te calmează și poți lua deciziile cu mai multă luciditate.

Ascultă muzică

Fiecare are un gen de muzică preferat, care îi oferă echilibru și îl încarcă cu energie. Câteva minute pe zi măcar, pune-ți căștile pe urechi, închide ochii și relaxează-te pe acordurile cu care rezonezi.

Rezolvă un puzzle

Provoacă-ți mintea și răbdarea la contribuție pentru rezolvarea unui puzzle cu 1000 de piese. Nu este obligatoriu să pui totul cap la cap într-o singură sesiune. Poți „meșteri” la el zile întregi.

Gătește

Relaxează-te în bucătărie cu rețete tradiționale sau preparând mâncăruri din bucătăria internațională. Arta culinară poate fi practicată împreună cu întreaga familie, copiii fiind foarte fericiți să ajute.

Dansează

Dansul combate depresia, întărește oasele și tonifică mușchii și protejează inima. Cercetătorii au demonstrat chiar că mișcarea pe ritmul muzicii încetinește îmbătrânirea.

Ieși cu bicicleta

Mersul pe bicicletă este unul dintre sporturile favorite ale românilor. Poți să te plimbi pe aleile din parc, sau poți să faci distanța dintre două orașe, individual sau alături de familie.

 

 

Cântă la un instrument

Nu toată lumea are voce, dar oricine poate să cânte la un instrument. Este un hobby destul de pretențios, în sensul că poți deranja vecinii dacă îl practici acasă. Totuși, este distractiv.

Învață să programezi

Deși majoritatea tinerilor se îndreaptă spre acest domeniu, pe piața muncii este o cerere foarte mare de IT-iști. Indiferent cu ce te ocupi în prezent, ai și tu un loc în acest peisaj dacă faci un curs de programare.

Construiește un Lego

Jocurile logo nu sunt numai pentru copii. Este la fel de fel de distractiv să construiești personaje, mașini, clădiri sau peisaje și ca adult. Există cutii speciale pentru oamenii mari, care ajung la tine numaidecât, dacă le comanzi online.

Joacă jocuri video

Jocurile video reprezintă una dintre cele mai la îndemână distracții indoor. Le poți practica alături de familie pe consolă, pe PC sau chiar pe telefon. Unii se eliberează de stres împușcând tot ce le iese în cale în acea lume virtuală.

Interpretează roluri

Livingul poate deveni o scenă de teatru. Alege o poveste și împarte rolurile cu ceilalți membri ai familiei. După ce fiecare își învață replicile, spectacolul poate începe. Vei vedea cât de amuzant este.

Scrie recenzii

Scrie recenzii pentru restaurantele în care ai fost, pentru filmele pe care le-ai văzut și pentru orice altceva. Unii au mulți urmăritori pentru și-au scris părerile despre jocurile găsite pe platformele prezentate pe acest site.

Fotografiază

Păstrează în memorie locurile prin care mergi, dar și în fotografii. Înainte era incomod să ai aparatul de fotografiat atârnat de gât, însă acum faci poze extraordinare cu telefonul care îți încape în buzunar.

 

 

Vizionează filme

Dacă nu ai mai urmărit filme în ultima perioadă din cauza diverselor preocupări cărora le-ai acordat prioritate, poate că în 2024 vei relua această obișnuință. Timpul trece într-un mod plăcut. În plus, poate vezi o idee care să îți schimbe viața.

Învață istorie

Ceea ce se întâmplă în lume probează zicala potrivit căreia „Istoria se repetă”. Dacă știi istorie poți anticipa într-o oarecare măsură viitorul, așa că ar fi foarte util să studiezi ce s-a întâmplat în trecut, pe plan intern și internațional.

Implică-te în viața comunității

Întotdeauna, în comunitatea în care trăiești vor fi oameni care vor avea nevoie de ajutor. De asemenea, vor exista proiecte de voluntariat menite să îi ajute. Implică-te într-un proiect de acest fel în weekend-uri sau oricând ai timp liber.

Fă vlogging

Telefonul a devenit un instrument multimedia infailibil. Poate că cel mai mult îl folosești pentru fotografii, dar poți să te și filmezi, ca să aduni material pentru un vlog de succes.

Învață să investești

În emisiunile de educație financiară auzim tot mai des de investițiile cu randament care să rotunjească economiile. Dacă tot ai timp liber, documentează-te și învață ABC-ul investițiilor pe piața de capital.

Colecționează

Și colecționarea diverselor obiecte reprezintă un hobby interesant. Ok, poate că nu ai posibilitatea să deții o colecție de 150 de mașini Porsche ca Jerry Seinfeld, dar te poți orienta spre articole de artizanat, ceasuri sau carduri cu fotbaliști.

Cuvinte cheie