La naștere aparatul vizual al copilului are deja cateva reflexe vizuale necondiționate. Mai târziu, odată cu creșterea copilului, se dezvoltă și se perfecționează toate celelalte funcții vizuale.
- Sensibilitatea la lumină
Sensibilitatea la lumină apare imediat după naștere. Din primele zile de viață, lumina are un efect stimulator asupra dezvoltării sistemului vizual ca un tot unitar și servește ca bază pentru formarea tuturor funcțiilor sale. Cu toate acestea, sub influența luminii, la nou-născut nu apar imagini vizuale, ci reacții nespecifice de protecție.
- Vederea centrală
Vederea centrală apare la copil numai în luna a 2-3 de viață. Ulterior, aceasta se îmbunătățește treptat, de la capacitatea de a detecta obiectele până la posibilitatea de a le distinge și recunoaște. Capacitatea de a distinge obiectele simple este asigurată de nivelul adecvat de dezvoltare a sistemului vizual, pe când recunoașterea imaginilor complexe este deja legată de dezvoltarea intelectului.
În lunile 4-6 de viață, copilul reacționează la apariția în preajmă a unor persoane dar și mai devreme. În lunile 7-10 apare capacitatea de a recunoaște formele geometrice (cub, piramidă, con, sferă), iar la vârsta de 2-3 ani – imaginile desenate ale obiectelor.
Percepția completă a formei obiectelor și acuitatea vizuală normală se dezvoltă la copii doar către vârsta preșcolară.
Există o creșterea alarmantă a miopiei în rândul tinerilor
Conform datelor recente, miopia, o problemă comună de vedere, este în creștere, afectând predominant copiii sub zece ani. Pentru a contracara aceasta, specialiștii subliniază importanța unui control riguros și a expunerii la lumina soarelui.
Prima întâlnire cu miopia: simptomele tipice
Apare adesea în primii ani de școală, miopia devine vizibilă atunci când copiii se străduiesc să vadă la distanță, cum ar fi citirea informațiilor de pe tablă. Semnele subtile – precum strângerea ochilor, lăcrimarea sau nevoia de repaus după lectură – ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinți.
Lupta împotriva miopiei: ce propun experții
Pe măsură ce copiii cresc, miopia tinde să se agraveze. Astfel, există un risc crescut de complicații, inclusiv glaucom sau degenerescența maculară. Aici intervine HOYA, un pionier în tehnologia optică, care în colaborare cu Universitatea Politehnică din Hong Kong, a dezvoltat lentilele inteligente MiYOSMART. Utilizând tehnologia D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments), aceste lentile pot încetini progresia miopiei în majoritatea cazurilor.
Soarele: aliat sau inamic?
Deși expunerea la lumina solară este recomandată pentru controlul miopiei, este vital să se păstreze un echilibru. Lumina intensă a soarelui în zilele toride poate fi dăunătoare. Prin urmare, HOYA a introdus lentilele MiYOSMART special concepute pentru protecția împotriva razelor UV, oferind în același timp beneficiile controlului miopiei.
O soluție completă pentru ochii tinerilor
Fie că este vorba de MiYOSMART Chameleon, lentilele fotocromice adaptabile, sau de MiYOSMART Sunbird, lentilele polarizate ideale pentru cei cu fotofobie, HOYA oferă soluții pentru protecție și claritate. Aceasta garantează o viziune optimă pe termen lung pentru copii.
Protejează vederea copilului tău cu inovațiile de vârf oferite de HOYA Lens România și lasă-i să exploreze lumea cu claritate și în siguranță.