Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Izvor de nădejde și de vindecare

Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Izvor de nădejde și de vindecare
Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea închinată Maicii Domnului

Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea din Săptămâna Luminată închinată Maicii Domnului, nu are dată fixe, fiind trecut în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată.

Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare. Împăratul Leon, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care își căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit glas Maicii Domnului care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului și pentru a-i unge ochii lipsiți de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul și-a astâmpărat nu numai setea, dar și-a recăpătat și vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulți bolnavi de-a lungul timpului.

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului amintește, totodată, și de Vinerea Mare. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde și de vindecare. În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfințire a apei, Aghiasma mică.