Kinetoterapia – recuperare în cazul îmbolnăvirilor neuro-musculo-articulare. Recomandările Osteomedicare

Numită și lumbago, durerea de spate poate fi un simptom al mai multor probleme medicale. De obicei, rezultă dintr-o afectare a ligamentelor, mușchilor, nervilor, vertebrelor sau fasciilor.

Dacă ne gândim că aproape nu există persoană care de-a lungul vieții să nu trăiască cel puțin un episod dureros la nivel cervical, toracal, lombar, sacral, ne putem face o imagine asupra gradului de răspândire a acestei afecțiuni.

Kinetoterapia are ca element central exercițiul fizic și este utilizată pentru a preveni îmbolnăvirile fizice, pentru a preveni complicațiile și sechelele în cazul îmbolnăvirilor neuro-musculo-articulare.

Kinetoterapia ajută la recuperarea funcțiilor afectate în situaţii posttraumatice şi postoperatorii, la recuperarea sportivilor, la dezvoltarea corectă a posturii copiilor și ca exerciții pentru o naștere ușoară și recuperare rapidă după naștere.

Programaţi o consultaţie la clinica Osteomedicare, din Bucureşti, unde specialiştii ȋn kinetoterapie, osteopatie şi terapie cranio-sacrală, vă oferă suport calificat pentru tratatrea afecţiunilor dumneavoastră.

Beneficiile kinetoterapiei

 • menținerea condiției de sănătate și a unei stări de bine;

 • îmbunătățirea mobilității și a amplitudinii articulare;

 • mobilitatea și flexibilitatea ameliorate scad riscul de accidente;

 • recuperarea într-un timp mai scurt în urma evenimentelor traumatice;

 • creșterea randamentului în raport cu efortul fizic și îmbunătățirea tonusului muscular;

 • creșterea forței musculare;

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt leziunile musculare si ligamentare sau afectarea discurilor intervertebrale ori a fatetelor articulare asociate varstei. Alte cauze includ hernia de disc, stenoza spinală, fracturi prin tasari, degenerari, inflamatii, infectii, spondilolistezis, anterolistezis, retrolistezis etc

De asemenea, durerea de la organele din apropiere, cum ar fi rinichii, poate iradia și apar dureri ce pot fi confundate cu durerile provenite de la coloană. În lipsa afectiunilor neoplazice, infectioase sau inflamatorii, durerile  pot reflecta anomalii anatomice sau functionale. Totodată, ridicarea greutatilor, obezitate, lipsa conditiei fizice au un cuvant de spus in apariția durerilor de spate.

Simptome

Semnele fizice apar prin durere la nivelul muschilor paravertebrali sau a fatetelor articulare. Durerea declansata de miscarile spatelui poate fi foarte persistenta  si ascutita, pozitia antalgica fiind necesara prin cifozarea si  stergerea lordozei lombare normale, dar fara anomalii ale reflexelor sau deficite motorii ori sensitive.

Cum se ameliorează durerile de spate?

Sfaturi pentru ameliorarea durerilor de spate:

 • Rămâneți cât mai activ posibil și încercați să vă continuați activitățile zilnice

 • Incercați exerciții și întinderi pentru dureri de spate; alte activități precum mersul pe jos, înotul si yoga pot fi, de asemenea, de ajutor

 • Folosiți pachete de compresie fierbinți sau reci pentru ameliorarea durerii pe termen scurt.

Deși poate fi dificil, încercați să vă mențineți optimismul, întrucât știința a demonstrat că persoanele optimiste se vindecă mai repede. Nu neglijați odihna corespunzatoare, exercitiile adecvate, tratamentele manuale adecvate, etc.

De retinut

Durerea nu se ameliorează în câteva zile. Este nevoie de timp și de mai multe tratamente osteopate. Dacă vă consultă un medic de familie, acesta vă poate îndruma la un medic specialist sau la un osteopat, kinetoterapeut sau maseur, pentru ajutor suplimentar.

Prevenirea durerilor de spate

Este dificil să preveniți durerile de spate, dar următoarele sfaturi vă pot ajuta să reduceți riscul:

 • faceți exerciții și întinderi regulate pe spate – un medic de familie , osteopat sau un kinetoterapeut pot fi în măsură să vă sfătuiască cu privire la tipurile de exerciții pe care să le realizatiți zilnic;

 • rămâneți activ – exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să vă mențineți spatele puternic;

 • evitați să stați perioade lungi;

 • aveți grijă când ridicați greutăți- citiți câteva sfaturi de ridicare sigure;

 • verificați-vă postura când stați, când folosiți computerul sau tableta și când vă uitați la televizor;

 • asigurați-vă că salteaua de pe pat vă sprijină spatele în mod corespunzător;

 • pierdeți în greutate printr-o combinație între o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate dacă sunteți supraponderal.

Pentru programări folosiţi datele de contact ale clinicii Osteomedicare.

Aflați mai multe detalii de la fondatorul Osteomedicare, Paul Caradan, osteopat şi terapeut holistic cu o vastă experienţă ȋn acest domeniu, avand studii de medicina osteopată şi practică în Danemarca.

Cuvinte cheie