Mituri despre un aliment foarte îndrăgit de lume. Cât este de sănătos?

Mituri despre un aliment foarte îndrăgit de lume. Cât este de sănătos?

Studiul unor cercetători britanici de la Universitatea Harvard a arătat că există o legătură directă între consumul zilnic al acestui aliment popular în rândul oamenilor și anumite boli. Este vorba despre migrene, constipație și chiar cancer de colon.
Migrenele la adulți, puse și pe seama consumului de lapte din comerș FOTO Shutterstock
Migrenele la adulți, puse și pe seama consumului de lapte din comert FOTO Shutterstock

Tehnologia a avansat atât de mult încât se stimulează artificial nu numai creșterea animalelor, ci și producția de lapte. Astfel, laptele din comerț este degresat în proporție de 96 – 98%, restul de grăsime rămasă și celelalte substanțe sunt toxice din cauza faptului că structura atomică și moleculară a produsului finit este influențat de biologia vacilor.

În prezent, pentru ca vacile să fie sănătoase se folosesc antibiotice, rasele sunt selectate genetic, dieta animalelor este profund modificată și îmbogățită cu hormoni de creștere. Aceste modificări au făcut ca vacile să producă până la 24 de litri de lapte pe zi, de la maxim 9 litri de lapte pe zi, conform springfarma.ro.

Migrenele, generate de consumul de lapte de vacă?

Cercetătorii britanici au arătat că pacienții cu migrene au sesizat o reducere semnificativă a simptomelor atunci când au renunțat la consumul de lapte de vacă. În cazul în care l-au înlocuit cu lapte de soia, sau cocos inclusiv în prepararea anumitor produse, crizele de migrenă ca și recurență s-au diminuat cu până la 80%.

Laptele de vacă produce constipație la adulți

Studiul a arătat că și în cazul persoanelor care nu aveau intoleranță la lactoză, acestea s-au plâns de constipație. Când au eliminat acest aliment, această problemă a dispărut.

Există o legătură între consumul de lapte și cancerul de colon?

Studiile medicilor oncologi au arătat că prezența hormonilor de creștere care forțează triplarea cantității de lapte pe care o produc vacile în mod natural este legată direct de anumite tipuri de caner precum cancerul de colon (peste 56% dintre cazuri), cancerul mamar, cancerul ovarian, cancerul de plâmâni sau de stomac.

Cataracta și consumul de lapte

Cercetările au demonstrat că persoanele adulte ce consumă lapte de vacă din comerț și derivate ale acestuia dezvoltă mai des cataractă față de cei care le evită. Acest lucru este legat de conținutul de lactoză și galactoză, ce afectează mai mult populația feminină.

Legătura dintre lapte și osteoporoză

Deși se știe că laptele ajută la menținerea unui sistem osos sănătos, unii nutriționiști susțin contrariul, mai ales atunci când vorbim despre laptele din comerț. Se pare că acesta slăbește în timp rezistența oaselor și dacă este consumat zilnic de către adulții de peste 30 de ani accelerează instalarea osteoporozei.

De asemenea, laptele creşte aciditatea gastrică, iar organismul, pentru a o contracara, consumă calciul din oase. Specialiştii spun că organismul neutralizează acidul rezultat din reacţiile metabolice folosind doza zilnică de calciu, care poate fi luată din produsele lactate.

Legătura din lapte și Parkinson

Un studiu realizat de americani a arătat că bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 30 de ani și 55 de ani care consumă cantităţi ridicate de lapte şi lactate prezintă un risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Parkinson.

Deși laptele este un produs alimentar popular, specialiștii spun că trebuie să ne asigurăm de sursa lui de proveniență. Totodată, suntem sfătuiți pe cât posibil să consumăm lapte și produse lactate de la animale care n-au fost tratate cu hormoni de creștere sau antibiotice.

Cuvinte cheie