O minte limpede este esențială pentru calitatea vieții. Durerea apare când creierul taie oxigenul

O minte limpede este esențială pentru calitatea vieții. Durerea apare când creierul taie oxigenul

Ca să schimbăm tendința de a lua deciziile în mod inconștient, ca un reflex, fără să le trecem prin filtrul gândirii, trebuie să redevenim conștienți, iar asta înseamnă o minte limpede.
O minte limpede înseamnă în primul rând alegeri conștiente FOTO arhivă Adevărul
O minte limpede înseamnă în primul rând alegeri conștiente FOTO

Când vorbim de o minte limpede, aceasta este caracterizată ca o stare, o vibrație, un mod de a fi, o etapă în evoluție și o exprimare a sănătății holistice, explică psihologul Stelian Chivu.

Mai pe românește, o minte limpede se traduce prin capacitatea de a fi conștient și prezent. Mintea este formată din mintea inconștientă (cu care ne naștem), mintea subconștientă (care se ocupă cu milioane de procese în organism care îi mențin funcționalitatea și sănătatea), mintea conștientă (prin intermediul căreia realizăm activitățile curente, cotidiene) și mintea supraconștientă.

„Când vrem să schimbăm ceva în viața noastră, totul începe cu o decizie conștientă. Pentru asta e nevoie, evident, de o minte limpede. Sunt câteva elemente care umbresc claritatea minții”, spune psihologul Stelian Chivu.

Telefonul mobil, nociv folosit în exces

Printre cei mai importanți factori perturbatori se numără telefonul mobil. După câteva ore de citit informații pe sărite, mintea devine confuză, obosită și împrăștiată.

Mai multe studii științifice au stabilit că, de fapt, nu mai avem capacitatea de a reține nicio informație în condițiile amintite, dar rămâne reflexul de a trece în continuare de la o postare la alta.

Alcoolul, drogurile și tutunul întunecă mintea

Apoi alcoolul este un alt element extrem de nociv pentru minte. După câteva pahare, minte devine tulbure și nu mai poate lua decizii conștiente.

Același efect îl au și drogurile, ca și consumul de alimente cu multe E-uri. Mintea nu mai primește energia de care are nevoie, pentru că cea mai mare parte din ea va fi concentrată pe digestie.

„Fumatul este un alt factor dăunător pentru minte. Când fumăm, creierul este privat de oxigenul de care are nevoie pentru hrănirea sistemului neuronal. De asemenea, stresul este un element care întunecă mintea pe toate planurile. Emoțiile oscilante fac ca mintea să fie controlată, dominată de emoțiile negative, iar mintea nu mai este clară”, enumeră psihologul Stelian Chivu alți câțiva factori negativi pentru minte.

Ce ne vindecă mintea

Un om cu mintea limpede este sănătos, greu de manipulat, centrat și conștient. Mintea redevine limpede dacă ne facem un obicei din a ieși în natură, la aer curat, care ajută mult oxigenarea creierului.

Cuvinte cheie