Pâinea cu maia e obținută printr-un proces de fermentare care folosește lactobacillaceae sălbatice și drojdie.
În ultimii ani, coacerea pâinii cu aluat a devenit din ce în ce mai populară. Oamenii o apreciază nu numai pentru gustul său unic și textura sa, ci și pentru beneficiile pentru sănătate, notează publicația Real Simple.
Întrebarea care rămâne: Este cu adevărat sănătoasă pâinea cu aluat? Sau cel puțin, este mai sănătoasă decât alte tipuri de pâine și produse de patiserie?
Pâinea cu aluat se remarcă printr-o serie de beneficii semnificative pentru sănătate, în comparație cu alternativeșe convenționale de pâine, găsită în magazinele alimentare, în special în ceea ce privește sănătatea digestivă.
Ce este pâinea cu maia
Pâinea cu maia este, în esență, o pâine dospită sau care conține agenți de creștere. Cu toate acestea, ceea ce o deosebește este folosirea unui starter în locul drojdiei de panificație obișnuite. Starterul de aluat este o cultură vie de microbi, cum ar fi bacteriile lactice și drojdia „sălbatică”, cultivate din făina din care este făcută pâinea și din aerul cu care vine în contact.
Acești microbi trăiesc într-o relație simbiotică, dezvoltându-se cu aport constant de apă și făină, și creează un aluat asemănător cu cel de clătite. Când se amestecă cu făină, apă și sare pentru a face pâinea, starterul de aluat provoacă fermentarea naturală a făinei din aluat. Acest proces ajută la descompunerea unor proteine găsite în făină, inclusiv glutenul.
Beneficiile pentru sănătate
După o analiză atentă a informațiilor nutriționale ale pâinii cu aluat, este evident că este o sursă bogată de nutrienți sănătoși. Această pâine conține proteine, fibre, fier, seleniu, mangan, cupru și o serie de vitamine B, precum B12, folat, tiamină, niacină și riboflavină.
În plus, în cazul pâinii integrale cu aluat, se adaugă potasiu, zinc și fosfor.
Beneficii pentru sănătatea digestivă
Procesul de fermentație implicat în fabricarea aluatului, combinat cu aportul nutrițional pe care îl oferă, aduce beneficii semnificative sănătății digestive.
Acest tip de pâine poate fi mai ușor de digerat pentru cei sensibili la gluten și alte produse pe bază de grâu, datorită descompunerii glutenului și a proteinelor din făină, în timpul fermentației.
Cu toate acestea, este important de menționat că aluatul de pâine, deși este fermentat, nu este un aliment probiotic, deoarece microbii sunt distruși în timpul coacerii.
Beneficii pentru sănătatea imunitară
Microbiomul intestinal, o comunitate de microorganisme care trăiesc în intestinele noastre, are un rol crucial în sănătatea imunitară. Pâinea cu aluat poate ajuta la hrănirea acestui microbiom, deoarece oferă fibre solubile, care sprijină bacteriile sănătoase din intestin.
Un studiu a constatat că atunci când este consumată în mod regulat, pâinea cu aluat integral din cereale integrale poate reduce riscul bolilor cronice, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet.
Beneficii pentru sănătatea metabolică
Pâinea cu aluat are un indice glicemic mai scăzut, în comparație cu alte tipuri de pâine nefermentate, ceea ce înseamnă că determină o creștere mai lentă a zahărului din sânge. Acest lucru este benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2 și pentru oricine își dorește stabilitate în nivelurile de zahăr din sânge.
De asemenea, procesul de fermentație crește biodisponibilitatea vitaminelor B din pâinea cu aluat. Ajută la descompunerea antinutrienților, cum ar fi acidul fitic, care poate inhiba absorbția fierului.
Beneficii pentru sănătatea inimii
Pâinea cu aluat poate contribui la menținerea unei inimi sănătoase. Datorită conținutului său de fibre, potasiu, fosfor și sodiu. Fibrele solubile din această pâine se leagă de colesterolul alimentar și ajută la prevenirea aterosclerozei. De asemenea, potasiul poate regla tensiunea arterială și poate sprijini ritmurile cardiace sănătoase.
Cum să alegeți cea mai sănătoasă pâine cu maia
Pentru a beneficia la maximum de valoarea nutritivă, iată câteva sfaturi pentru a alege cea mai sănătoasă pâine cu aluat:
Optați pentru cereale integrale sau grâu integral
Căutați cuvântul „întreg” pe eticheta produsului. Pentru a vă asigura că pâinea este 100% din cereale integrale sau grâu integral.
Explorați aluatul încolțit: Dacă aveți posibilitatea, alegeți aluatul încolțit. Care are și mai mulți nutrienți.
Avertisment pentru gluten: Pâinea cu aluat nu este fără gluten, deci cei cu boală celiacă sau alergii severe la gluten ar trebui să o evite.
Cu o istorie ce datează încă din Egiptul antic, pâinea cu maia este, fără îndoială, o alegere sănătoasă și gustoasă. Pentru cei care apreciază gustul său unic, dar și datorită beneficiilor pe care le aduce sănătății.