Ziua internaţională a luminii este sărbătorită în fiecare an la 16 mai. Se aniversează prima operaţiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul şi inginerul, Theodore Maiman.
Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire ştiinţifică poate aduce beneficii revoluţionare în domenii diverse precum comunicaţii, medicină şi altele, scrie https://www.lightday.org/.
UNESCO subliniază faptul că Ziua internaţională a luminii nu este doar despre lasere şi ştiinţă, ci include şi aspecte ale artei, culturii sau divertismentului. În acest sens, iniţiatorii arată că lumina este un subiect de inspiraţie pentru multe discipline şi este catalizatorul perfect pentru a promova educaţia ştiinţifică în rândul tinerilor.
Programele de predare care utilizează ştiinţa şi tehnologia, avand la baza lumina, dezvoltă capacitatea educaţională la nivel mondial prin activităţi care vizează copiii sau prin concentrarea, în special, asupra ţărilor cu economii emergente.
Ziua internaţională a luminii – semnificații
Ziua internaţională a luminii este o iniţiativă globală care oferă, anual, oportunitatea de apreciere continuă a luminii şi a rolului pe care îl joacă în ştiinţă, cultură şi artă, educaţie şi dezvoltare durabilă şi în domenii diverse precum medicina, comunicaţiile sau energia.
Tema largă a luminii va permite multor sectoare diferite ale societăţii din întreaga lume să participe la activităţi care demonstrează modul în care ştiinţa, tehnologia, arta şi cultura pot contribui la atingerea obiectivelor UNESCO – educaţie, egalitate şi pace.