Ce este de fapt Săptămâna Luminată?
Săptămâna Luminată în tradiția creștină ortodoxă marchează evenimentul central al credinței creștine – învierea lui Isus Hristos. Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinismului, iar Săptămâna Luminată este momentul în care credincioșii sărbătoresc și se bucură de această înviere, considerată a fi izvorul speranței și al vieții veșnice pentru toți cei care cred. Este o perioadă de reînnoire spirituală și de întărire a credinței în învierea lui Hristos.
Aceste zile de după Înviere încununează efortul omului de a găsi lumina dumnezeiască, după zile lungi de post şi rugăciune. Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paşte, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).
Slujbele din această săptămână se țin cu Ușile Împărătești larg deschise. Acest lucru simbolizează că ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morții Mântuitorului.
Toate cântările și citirile din această perioadă fac referire directă la Învierea din moți a Mântuitorului.
Rugăciune de rostit în Săptămâna Luminată
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.