Sfatul bekid.ro: jucării recomandate pentru bebelușii de la 0-6 luni

naked child playing lying on Developing rug

Timpul de joacă este important pentru dezvoltarea unui bebeluș, iar jucăriile pot fi de mare ajutor (și foarte distractive). Primele câteva luni de viață ale nou-născutului par să fie legate doar de scutece, hrănire și somn (sau lipsa acestora). Dar știai că timpul de joacă este, de asemenea, o parte importantă a dezvoltării celui mic? De la dezvoltarea cognitivă și fizică la cea emoțională și socială, importanța jocului este incontestabilă.

Prin joc, copiii de orice vârstă – chiar și sugarii – pot învăța despre ei înșiși și despre lumea din jur. Iar părinții se pot alătura distracției pentru a facilita dezvoltarea copilului.  Jocul  îi poate bebeluși să atingă repere fizice importante, să-și dezvolte creierul (în creștere rapidă), să-i învețe despre emoții și abilități sociale și să încurajeze dezvoltarea limbajului.

Iar jocurile și jucăriile nu trebuie să fie complexe sau complicate. Mai ales în acele luni de la începutul vieții. Câteva reprize de distracție pot avea un impact uriaș pentru copil.

 

            Etape de dezvoltare ale bebelușului în primele șase luni

Există câteva repere de bază pe care bebelușul tău va începe să le atingă în primele șase luni. Rețineți totuși că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său; acestea sunt repere generale. Nu ezita să discuți cu medicul pediatru dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de dezvoltarea bebelușului tău. Iată care sunt principalele etape în dezvoltarea bebelușilor.

 

            De la  0–2 luni:

 • Cel mic își poate susține singur capul
 • Zâmbește
 • Stabilește contactului vizual și urmărește obiectele din jurul său
 • Întoarce capul către sunete

 

Sfat: După vârsta de 2 luni, pune bebelușul pe burtică și ține în raza sa vizuală o jucărie colorată (și moale), astfel încât cel mic să fie tentat să își ridice singur capul pentru a putea privi obiectul. Acest joc simplu îl va ajuta să își întărească musculatura gâtului.

Bebeluși de 2–4 luni:

 • Bebe zâmbește
 • Copiază expresii faciale
 • Vorbește pe limba lui
 • Ajunge la jucării cu o mână
 • Se întoarce singur de pe burtă pe spate
 • Poate prinde cu mâna o jucărie

Sfat: Încorporează în rutina zilnică o jucărie care face zgomote ușoare. Acest lucru va ajuta semnificativ la dezvoltarea unor abilități importante, cum ar fi coordonarea dintre mână și ochi.

Bebeluși de 4-6 luni:

 • Bebe se observă în oglindă
 • Reacționează la auzul numelui său
 • Manifestă curiozitate față de jucării și obiecte
 • Trece jucăriile dintr-o mână în alta
 • Începe să stea în șezut fără sprijin

Sfat: un joc simplu dar util este să îți ascunzi fața în mâini pentru câteva secunde. În jurul vârstei de 5 luni, bebelușii încep să deprindă concepte complexe, cum ar fi permanența obiectelor și dezvoltarea socială.

Când alegi jucării pentru un nou-născut, alege întotdeauna obiecte simple și sigure, care încurajează explorarea și jocul. Obiecte precum zornăitoare și alte jucării, mingi, locuri de joacă și cărți colorate sunt minunate pentru a încuraja etapele de dezvoltare în primele șase luni.

Pentru a te ajuta să alegi cele mai potrivite jucării pentru un nou-născut, am conceput o listă cu cele mai potrivite tipuri de obiecte.

 

Zornăitoare

Zornăitoarele sunt un element esențialîn dezvoltarea oricărui bebeluș. Singura condiție este ca acestea să fie confecționate din materiale moi și plăcute la atingere, cum ar fi plușul. Sub formă de bucuri sau înfățișând diverse animăluțe, zornăitoarele atrag atenția bebelușui și îi captează rapid interesul. Fiind mici, pot fi prinse cu mânuța de bebeluș, ajutând în acest fel la dezvoltarea musculaturii.

Jucării colorate

Imaginile cu contrast ridicat de culoare (forme simple și imagini în alb și negru) sunt foarte importante pentru dezvoltarea vederii unui bebeluș. La fel ca în cazul zornăitoarelor de mai sus, este important ca jucăriile să fie moi și de mici dimensiuni. Contrastul de culoare ajută la dezvoltarea vederii și, în plus, reprezintă o adevărată atracție pentru cei mici.

Jucării muzicale

Fie că este vorba despre un carusel muzical sau de un pluș care emite melodii, jucăriile muzicale sunt una dintre cele mai utile opțiuni în ceea ce privește cadourile pentru nou-născuți. Copilul va fi atras atât de designul atractiv, dar și de sunetele emise, ocupându-și astfel timpul cu activități extrem de utile pentru dezvoltarea vederii și auzului.

Dacă ești în căutare de jucării pentru nou-născuți, fă o vizită în magazinul virtual bekid.ro.