Sfaturile nutriționistului: ce mâncăm de Crăciun fără să ne punem sănătatea în pericol

In 2020, Crăciunul vine cu o serie de noi provocări date de lipsa de mișcare și stările de neliniște privind ce mâncăm. Ele pot interveni ca urmare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

De aceea, este foarte important să urmăm sfaturile nutriționistului pentru a învăța cum să gestionăm mesele de sărbători, fără a cădea în capcana mâncatului compulsiv.

Să evităm excesele alimentare și să consumăm cu moderație alcool, pentru a ne bucura din plin de sărbătorile de iarnă fără a ne pune sănătatea și silueta în pericol.

Crăciunul nu înseamnă doar o perioadă frumoasă de sărbătoare, ci și semne de întrebare despre cum menținem o dietă și un echilibru în timp ce ne și bucurăm de masa bogată tradițională. Nu trebuie să ne abținem de la toate preparatele de pe masă, însă de multe ori, o alegere înțeleaptă de meniu în această perioadă înseamnă să scutim săptămâni întregi de muncă la sală după sărbători, ca să “reparăm” greșelile alimentare făcute în această perioadă.

În fața unor provocări culinare cum se întâmplă de Crăciun este important să nu ne scape din vedere niciodată care este obiectivul nostru pe termen lungă, să fim cumpătați, să știm să ne organizăm mesele de peste zi, să învățăm să înlocuim anumite ingrediente și să combinăm corect preparatele tradiționale.

Iata un plan de mese pentru ziua de Crăciun, care ne permite să ne desfătăm cu preparate tradiționale, dar în același timp, care păstrează principiile de bază ale mâncatului sănătos.

25 decembrie – meniu sănătos de sărbătoare

Mic dejun: Ca sa reducem riscul de a ne confrunta cu pofta de mâncare exagerată, la micul dejun ar trebui să alegem proteine și legume. Mușchiuleț afumat, mușchi file sau chiar puțină tobă sau piftie (de preferința de pasăre) împreună cu ardei gras, castraveți murați și câțiva crackers cu secara și fibre ne vor ajuta să începem ziua cu energie, în timp ce ne satisfacem și pofta de produse tradiționale, dar fără a exagera.

Gustarea de dimineața este momentul cel mai sigur pentru a ne bucura de dulciurile tradiționale de Crăciun fără prea mari mustrări de conștiință. O felie de cozonac împreună cu un iaurt ar putea reprezenta o gustare sățioasă și plăcută.

Prânzul: Deoarece preparatele tradiționale de sărbători sunt unele grase, se recomandă ca, la masa de prânz, să fie evitata, pe cât de mult posibil, asocierea dintre grăsimi și glucide simple (mămăligă, cartof, orez, pâine, dulciuri). La prânz putem opta ca aperitiv pentru câteva bucăți de șorici, două felii de lebăr, o felie subțire de tobă, acompaniate de o salată verde și o porție de murături, de exemplu.

În ceea ce privește felul principal ideal este să consumăm o bucată de friptură de porc sau curcan la cuptor cu salata si legume la cuptor, însă atenție, legumele să fie unele ușoare și prietenoase cu digestia, cum sunt conopida, dovleceii sau ciupercile.

O altă variantă pentru prânzul din ziua de Crăciun, care nu ne pune silueta în pericol, pot fi 2- 3 sarmale lângă care să punem varză călită, fără mămăligă, smântână sau costiță afumată.

Cina: Pentru că prânzul este unul copios, pentru cina este indicat să alegem preparate lejere, spre exemplu friptură de curcan (ideal) sau de porc (de pe care încercăm să înlăturăm grăsimea aparentă), acompaniată de salată verde mixtă, salată de varză murată sau salată de crudități.

Faceți măcar o ora de plimbare la aer curat în ziua de Crăciun pentru a ajuta digestia și a va relaxa după mâncarea generoasa. Fiți temperați cu alcoolul, care nu doar că aduce calorii și crește pofta de mâncare, dar supune sistemul digestiv unui stres suplimentar, major.

 

Cuvinte cheie