Sparanghelul este un adevărat superaliment! Proprietăţile sale îl recomandă pentru consum îndeosebi pentru persoanele care suferă de hipertensiune sau afecţiuni cardiace. Ceea ce puţine persoane ştiu este că sparanghelul aduce beneficii importante în timpul sarcinii.
Dacă îți place deja acest aliment, ești un norocos. Dacă însă nu obișnuieşti să consumi sparanghel s-ar putea ca informațiile pe care urmează să le afli să te convingă să-l adaugi mai des în meniu.
Este un diuretic natural
Sparanghelul ajută organismul să elimine excesul de sare și conține un aminoacid esențial cunoscut sub numele de asparagină, care este un diuretic natural. În plus, sparanghelul poate deveni noul tău cel mai bun prieten dacă suferi de hipertensiune arterială sau boli de inimă.
Poate ajuta la stimularea funcției creierului
La origine, sparanghelul este un văr îndepărtat al cepei și al prazului. La fel ca alte legume cu frunze verzi, sparanghelul conține folat, care împreună cu vitamina B12 poate îmbunătăți funcția cognitivă. Acest lucru ajută la menținerea creierului tău sprinten și ager și acționează ca un tratament eficient împotriva îmbătrânirii.
Poate ajuta la detoxifierea organismului
Sparanghelul este bogat în glutation, un compus care detoxifică organismul. Acesta ajută la descompunerea elementelor dăunătoare, cum ar fi radicalii liberi și substanțele cancerigene. Sparanghelul posedă, de asemenea și alți micronutrienți, inclusiv fier, zinc și riboflavină, este sărac în calorii și plin de vitamine și minerale.
Pe lângă numeroasele sale beneficii pentru sănătate, sparanghelul este, de asemenea, nutritiv și poate fi preparat în multe feluri. Fie că este prăjit, copt sau gătit la grătar, este o legumă versatilă și gustoasă. Unele restaurante servesc chiar și un cocktail de sparanghel și pepene galben pentru a-și amplifica opțiunile din meniu. Însă cel mai bine îi stă sparanghelului în rol de garnitură pentru o carne de vită pregătită cu grijă pe grătar.
Susține sănătatea sistemului digestiv
Sparanghelul este fantastic pentru sănătatea florei intestinale. Acesta acționează ca un prebiotic care hrănește bacteriile bune din intestin. Atunci când este gătit bine, sparanghelul poate fi folosit chiar și pentru a remedia problemele gastrointestinale.
Consumul de sparanghel ca parte a unei diete bogate în fibre este o modalitate excelentă de a asimila necesarul de fibre și de a-ți menține sănătos sistemul digestiv.
Ajută la menținerea unei sarcini sănătoase
Folatul, care se regăsește din abundență în sparanghel, este un nutrient esențial care ajută la formarea celulelor roșii din sânge. Este deosebit de important în timpul primelor etape ale sarcinii pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a fătului. Asimilarea unei cantități suficiente de folat din surse precum sparanghel, legume cu frunze verzi și fructe poate proteja embrionul împotriva defectelor de tub neural. De fapt, un nivel adecvat de folat este vital în perioada de dinaintea sarcinii și la începutul sarcinii, astfel încât se recomandă suplimentele de folat pentru ca femeile însărcinate să asimileze cantitatea necesară.