Pe masura ce inaintam in viata spirituala, nu facem altceva decat sa mai urcam o treapta pe scara gradului personal de constientizare a cercului in care ne “invartim”. Intelegem ca, in viata, avem la dispozitie un corp, ca suport pentru purificarea sufletului. Drept urmare, ne putem trata corpul ca pe un templu sau ca pe o limitare. Alegerea ne apartine in totalitate. Fara “carcasa” aceasta fizica, spiritul sau personalitatea proprie nu se poate manifesta si dezvolta.
De sus in jos sau de jos in sus?
Desi pare ciudat, surpriza sau paradoxul de care adesea ne lovim in a intelege corect acest aspect al vietii este legat de directie. Mai precis, directia de dezvoltare sau de abordare a lucrurilor. De la interior spre exterior sau de la exterior spre interior? De la suflet si spirit catre corpul fizic sau de la corp catre spirit si aspiratiile sufletului?
De la ceea ce mancam si bem catre emotiile, sentimentele, gandurile, trairile si aspiratiile interioare sau invers. Paradoxul este ca ambele variante sunt corecte sau mai bine zis adevarate. Difera doar directia din care privim sau perspectiva pe care o avem la un moment dat asupra ciclului de evolutie in care ne aflam. Si da, viata se manifesta mereu in cicluri, in “cercuri” pe care ne invartim si care ne urca treptat in spirala, deschizandu-ne spre alte … cicluri de evolutie.
Sa luam un exemplu.
Sa presupunem ca avem aspiratii sufletesti si dorim sa mergem in directia lor. Banuiesc ca fiecare dintre noi isi doreste sau macar s-a gandit la aceasta perspectiva! Pentru eficienta maxima avem nevoie de un corp sanatos, energic si plin de vitalitate, ceea ce presupune sa ne hranim cat mai natural, sa ne formam constient noi obiceiuri alimentare si un stil de viata care sa ne conduca spre rezultatele dorite. Asadar, este important sa aducem din exteriorul nostru cat mai mult din ceea ce ne face bine … la interior.
Pe de alta parte, daca avem un corp sanatos si frumos, insa, la un moment dat, gadurile si trairile noastre interioare predominante incep sa fie cele de agresivitate, nemultumire, frustrare sau neliniste, treptat sanatatea noastra va avea de suferit, slabind rezistenta si adaptabilitatea corpului. Drept urmare, realitatea interioara ne ajuta sau ne indeparteaza de aspiratiile noastre si este bine sa fim constienti de asta. Nu degeaba se spune ca …”atitudinea conteaza”.
Pragurile noastre interioare
In terapia florala Bach il numim principiul “foitelor de ceapa”, deoarece lucrand spre autocunoastere si vindecare, remediile ne ajuta sa dezvelim pragurile noastre interioare, eliberand straturi de emotii reprimate in structura corpului fizic. Facem astfel o curatenie interioara!
La fel, daca vorbim de sanatatea fizica, mentala si emotionala, putem folosi natura, care ne este mereu la indemana si ne alimenteaza cu cele mai bogate resurse, prin roadele sale vii, in special fructele si legumele. Aproape ca nu exista om care sa nu cunoasca macar cateva dintre beneficiile consumului de hrana vie sau care sa nu fi simtit pe pielea sa efectul abundentei de vitamine, minerale si antioxidanti care se gasesc in sucurile naturale de fructe.
Toamna, cand ti se dau struguri, fa must din ei.
Desi practic acum avem posibilitatea sa bem must in orice anotimp al anului, deoarece piata de desfacere a evoluat si ni-l putem procura si de pe alte meleaguri, seva pamantului unde ne-am nascut, ne hraneste cel mai bine, pentru ca este cea mai apropiata de natura noastra, de structura corpului fizic.
De unde si vorba ceea: “nicaieri nu e mai bine ca acasa”.
Si cum la noi, la romani, strugurii se coc toamna, ne dam seama ca cel mai dulce must, benefic pentru trup si suflet, e tot cel de … acasa, asa cum a descoperit si ne invata si “ANA are”, brandul 100% autohton, care, din anul 2012, ne ofera cu bunavointa nectar din fructele mamei natura, culese de pe meleagurile romanesti.
Catre noi cicluri de sanatate si de vindecare
Si poate ca nu intamplator, in prezent, “ANA are” a reaparut in viata noastra si ne conduce mai departe in calatoria de vindecare inceputa cu multi ani in urma, in copilarie, cand, poate va mai aduceti aminte de prima propozitie pe care am citit-o in Abecedar si apoi am legat-o in scris. Intocmai, e vorba de: ANA are mere.
Si, pentru Ana de acum, as completa cu: Ana este … sanatate pentru trup, minte, suflet si spirit. …. (Ileana Vlăduț)