SPORT, SANATATE SI FERICIRE! BENEFICII PENTRU SANATATE

SPORT, SANATATE SI FERICIRE! BENEFICII PENTRU SANATATE

Daca includem sportul in viata noastra, stim deja ca beneficiile asupra sanatatii sunt multe, incepand de la rata metabolica care va creste semnificativ, oxigenare mai buna a organismului, cresterea temperaturii corpului, cresterea rezistentei printre care si efectul extraordinar al miscarii asupra creierului uman prin care se va imbunatati memoria si aparitia unui sentiment de euforie dar si pentru mentinerea tineretii.

In lipsa sportului, corpul nostru nu mai este la fel de bine oxigenat si hranit.

Ceea ce este cu adevarat uimitor este ca un studiu recent realizat a scos la iveala cum neuronii celor care fac sport se divid mai repede. La normal se considera ca anumite tipuri de neuroni din creierul nostru s-ar putea inmulti o data la 50 de ani, la 60 de ani, astfel ca daca o astfel de celula moare la varsta de 30 de ani de exemplu, este greu sa credem ca ar fi inlocuita la 80 de ani de alta… se considera astfel ca o mare parte din celulele din creier nu se divid.

Sportul scurteaza perioada de”regenerare” – inca nu se stie exact cum – astfel incat persoanele care fac regulat sport, au o viata activa, dorm corect si se hranesc sanatos au sansa de a avea cu 50% creierul mai sanatos si longeviv.

Sportul moderat ajuta inima sa isi mentina sanatatea, stimuleaza sistemul cardiovascular si protejeaza impotriva infarctelor si a accidentelor cerebrale.

Trebuie stiut ca beneficiile obtinute in urma exercitiilor fizice nu sunt vizibile imediat. Corpul trece printr-o serie de transformari si are nevoie de timp pentru a se adap¬ta schimbarilor. Ideal este sa facem miscare in fiecare zi, pentru ca un efort fizic intens, realizat o singura data, de exemplu, duminica, nu are aceeasi eficienta ca miscarea zilnica.

In urma efor¬tului fizic prelungit se stopeaza, cel putin provizoriu, fluxul angoaselor si gandurilor negative. Dupa 20-30 de minute de sport, apar gandurile pozitive, chiar creative. Este vorba de efectul de buna dispozitie, care modifica cir¬culatia sangelui, cu ajutorul hormonilor care stimuleaza psihicul.

Cuvinte cheie