Te gȃndeşti la ceea ce mănȃnci? 16 octombrie – Ziua Internaţională a Mȃncării (Alimentaţiei)

Te gȃndeşti la ceea ce mănȃnci? 16 octombrie – Ziua Internaţională a Mȃncării (Alimentaţiei)

Te gȃndeşti la ceea ce mănȃnci? Stii ca din ce in ce mai multi oameni sufera datorita excesului de greutate in comparatie cu numarul celor care sufera de foame? In contextul in care cifrele despre obezitatea mondiala sunt din ce in ce mai mari, in acest an, pe 16 octombrie, Ziua Internationala a Mancarii (World Food Day) reprezinta o oportunitate pentru a intreprinde actiuni care sa faca alimentatia sanatoasa disponibila pentru toata lumea.

Tema din acest an este : „Dreptul la alimente pentru o viață mai bună și un viitor mai bun” si evidențiază importanța diversității, nutriției, accesibilității, precum și siguranței și durabilității alimentelor, sporind gradul de conștientizare cu privire la modul în care o mai mare diversitate de alimente nutritive ar trebui să fie disponibile pentru oamenii din intreaga lume.

 

In acelasi timp, se face un apel la atentie – incepe sa te gȃndeşti la ceea ce mănȃnci.

 

Te gȃndeşti la ceea ce mănȃnci?

State, factori de decizie, companii private, societatea civila si TU – pot sa actioneze pentru a atinge doua obiective importante pentru sanatate: alimentatie sanatoasa si #ZeroHunger (zero infometare), concept care se refera nu doar la eliminarea infometarii, ci la hranirea oamenilor in paralel cu hranirea intregii planete, nu doar suficient cantitativ, cat si divers si sanatos.

Actiunile noastre sunt viitorul nostru

O alimentatie sanatoasa pentru o lume fara infometare. In ultimele decenii, alimentatia si obiceiurile noastre alimentare s-au schimbat dramatic ca urmare a globalizarii, a urbanizarii si a cresterii veniturilor. Am trecut de la feluri de mancare sezoniere, in special bazate pe legume si bogate in fibre, la o alimentatie cu un continut ridicat de carbohidrati rafinati, zahar, grasimi, sare, alimente procesate, carne si alte produse de origine animala. Petrecem mai putin timp pentru pregatirea meselor acasa, iar consumatorii, in special din zonele urbane, se bazeaza din ce in ce mai mult pe supermarketuri, restaurante fast-food sau cu livrare la domiciliu. Iar obiceiurile alimentare se transmit de la o generatie la alta. Un aspect interesant este ca, dintre cele 6000 de specii de plante cultivate pentru hrana de-a lungul istoriei umanitatii, in prezent, doar 8 dintre ele asigura peste 50% dintre caloriile noastre zilnice.

Efectele alimentatiei moderne

Asocierea alimentatie sanatoasa si stil de viata sedentar a dus la cresterea cifrelor privind obezitatea, iar acest lucru se intampla nu doar in tarile dezvoltate, ci si in tarile cu venituri scazute, unde infometarea si obezitatea adeseori coexista. In prezent, la nivel mondial, 670 de milioane de adulti si 120 de milioane de fete si baieti (5-19 ani) sunt obezi, iar peste 40 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali, in timp ce peste 800 de milioane de persoane de pe glob sufera de infometare. Alimentatia nesanatoasa este factorul principal de risc de deces din boli netransmisibile intre care afectiunile cardiovasculare, diabetul si anumite cancere.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa

O alimentatie sanatoasa este aceea care intruneste nevoile nutritionale ale indivizilor, furnizand alimente suficiente, sigure, nutritive si diverse pentru a putea avea o viata activa si a reduce riscul de imbolnavire. Alimentatia sanatoasa include, intre altele, fructele, legumele, leguminoasele (fasolea, lintea, mazarea), nucile, semintele si cerealele integrale, precum si alimentele cu continut scazut de grasimi (in special, grasimi saturate), de zahar si de sare.

Cuvinte cheie