Ulei de rapiță. Este benefic dacă ai diabet?

Ce spun cei mai importanți experți în diabet și nutriție din domeniu despre cercetările legate de banalul ulei de rapiță.

Este important să fiți conștienți de modul în care alimentele – și ingredientele, cum ar fi uleiul de rapiță – pot ajuta (sau împiedica) diabetul. Yahoo News a vorbit cu cei mai importanți experți în diabet și nutriție din domeniu despre cercetările legate de uleiul de rapiță.

1 diabet zaharat jpg jpeg

Cum îi afectează uleiul de canola pe cei cu diabet zaharat

În primul rând, există două tipuri principale de grăsimi care se găsesc în alimentație: nesaturate și saturate. Pe scurt, grăsimile nesaturate pot oferi unele beneficii pentru inimă, creier și nu numai, în timp ce grăsimile saturate ar trebui să fie savurate într-un mod mai limitat.

Grăsimile nesaturate se prezintă sub două forme: mononesaturate (adică au o singură legătură dublă în structura lor chimică) sau polinesaturate (adică au mai mult de o legătură dublă în structura lor chimică). Puteți include ambele tipuri de grăsimi nesaturate într-o dietă echilibrată. De fapt, multe alimente conțin un amestec din ambele – inclusiv uleiul de rapiță.

Atât grăsimile mononesaturate, cât și cele polinesaturate au fost lăudate datorită efectelor lor favorabile asupra nivelului colesterolului total și al lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), doi markeri importanți ai sănătății cardiovasculare. Având în vedere riscul crescut de boli de inimă pentru cei cu diabet, este important să țineți cont de sănătatea cardiovasculară.

Un studiu din 2014 publicat în Diabetes Care a constatat că consumul de ulei de rapiță, împreună cu educația privind o dietă glicemică scăzută, a dus la îmbunătățirea controlului glicemic și chiar la scăderea tensiunii arteriale sistolice la pacienții cu diabet de tip 2. Deoarece menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale este importantă pentru cei care suferă de diabet, această cercetare infirmă din nou poveștile din social media împotriva uleiului de rapiță.

Impactul uleiului de rapiță și al altor uleiuri vegetale asupra persoanelor care trăiesc cu diabet de tip 2 poate depinde de modul în care sunt folosite, mărimea porției, momentul și ingredientul cu care sunt înlocuite pot avea un impact asupra beneficiilor pentru sănătate. Atunci când este utilizat în cantități mici la o masă echilibrată, în locul carbohidraților rafinați și/sau al grăsimilor saturate, uleiul de rapiță poate îmbunătăți nivelul colesterolului LDL și poate contribui la echilibrarea nivelului de glucoză după masă”, a declarat expertul în diabet Erin Palinski-Wade, autorul cărții „2 Day Diabetes Diet”. 

Poți mânca ulei de rapiță dacă ai diabet?

Potrivit specialiștilor, da.

„Cineva cu diabet poate folosi ulei de rapiță și, în funcție de modul în care este folosit, poate chiar să ofere beneficii”, a declarat  Palinkski-Wade.

De exemplu, un studiu din 2018 publicat în „Journal of Diabetes and Metabolic Disorders” a constatat că cei cu diabet de tip 2 care au consumat ulei de rapiță au prezentat o rezistență îmbunătățită la insulină, o inflamație mai mică și mai puțin stres oxidativ. În timp ce Palinski-Wade remarcă limitările acestui studiu, subliniind în mod specific dimensiunea mică a eșantionului, acesta susține cercetările anterioare și întărește faptul că uleiul de rapiță, în special atunci când este utilizat în înlocuirea grăsimilor saturate, poate aduce beneficii la nivelul colesterolului.

Cuvinte cheie