Ce spun cei mai importanți experți în diabet și nutriție din domeniu despre cercetările legate de banalul ulei de rapiță.
Este important să fiți conștienți de modul în care alimentele – și ingredientele, cum ar fi uleiul de rapiță – pot ajuta (sau împiedica) diabetul. Yahoo News a vorbit cu cei mai importanți experți în diabet și nutriție din domeniu despre cercetările legate de uleiul de rapiță.
Cum îi afectează uleiul de canola pe cei cu diabet zaharat
În primul rând, există două tipuri principale de grăsimi care se găsesc în alimentație: nesaturate și saturate. Pe scurt, grăsimile nesaturate pot oferi unele beneficii pentru inimă, creier și nu numai. In timp ce grăsimile saturate ar trebui să fie savurate într-un mod mai limitat.
Grăsimile nesaturate se prezintă sub două forme: mononesaturate sau polinesaturate. Puteți include ambele tipuri de grăsimi nesaturate într-o dietă echilibrată. De fapt, multe alimente conțin un amestec din ambele – inclusiv uleiul de rapiță
Atât grăsimile mononesaturate, cât și cele polinesaturate au fost lăudate datorită efectelor lor favorabile asupra nivelului colesterolului total și al LDL. Acestia sunt doi markeri importanți ai sănătății cardiovasculare. Având în vedere riscul crescut de boli de inimă pentru cei cu diabet, este important să țineți cont de sănătatea cardiovasculară.
Un studiu din 2014 publicat în Diabetes Care a constatat că consumul de ulei de rapiță, împreună cu educația privind o dietă glicemică scăzută, a dus la îmbunătățirea controlului glicemic.
Chiar la scăderea tensiunii arteriale sistolice la pacienții cu diabet de tip 2. Menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale este importantă pentru cei care suferă de diabet. Această cercetare infirmă din nou poveștile din social media împotriva uleiului de rapiță.
„Impactul uleiului de rapiță și al altor uleiuri vegetale asupra persoanelor care trăiesc cu diabet de tip 2 poate depinde de modul în care sunt folosite. De mărimea porției, momentul și ingredientul cu care sunt înlocuite pot avea un impact asupra beneficiilor pentru sănătate. Atunci când este utilizat în cantități mici la o masă echilibrată, în locul carbohidraților rafinați și/sau al grăsimilor saturate, uleiul de rapiță poate îmbunătăți nivelul colesterolului LDL. Poate contribui la echilibrarea nivelului de glucoză după masă”. A declarat expertul în diabet Erin Palinski-Wade, autorul cărții „2 Day Diabetes Diet”.
Poți mânca ulei de rapiță dacă ai diabet? Potrivit specialiștilor, da.
„Cineva cu diabet poate folosi ulei de rapiță. In funcție de modul în care este folosit, poate chiar să ofere beneficii”, a declarat Palinkski-Wade.
De exemplu, un studiu din 2018 publicat în „Journal of Diabetes and Metabolic Disorders” a constatat că cei cu diabet de tip 2 care au consumat ulei de rapiță au prezentat o rezistență îmbunătățită la insulină. O inflamație mai mică și mai puțin stres oxidativ. Palinski-Wade remarcă limitările acestui studiu, subliniind în mod specific dimensiunea mică a eșantionului. El susține cercetările anterioare și întărește faptul că uleiul de rapiță poate aduce beneficii la nivelul colesterolului.