Vrei să îți cumperi ANVELOPE? Învață să le alegi corect și evită cele mai grave greșeli!

Orice șofer responsabil ține cont de calitatea anvelopelor, fiind conștient de importanța acestora. Potrivit specialiștilor, ele dictează siguranța tuturor deplasărilor. Așadar, dacă știi că mașina ta are un set uzat, care nu mai funcționează corespunzător, nu mai pierde vremea și înlocuiește-l. Însă, mare atenție să alegi cauciucurile potrivite și să nu cazi în capcana celor mai frecvente greșeli.

 

            TOP 4 aspecte de care trebuie să ții neapărat cont

 

Subiectul achiziționării unui set de anvelope este deseori dezbătut de către șoferi. Dar, chiar și așa, mulți dintre ei nu știu încă cum să le aleagă. Iată câteva sfaturi obținute direct de la profesioniști:

 

 • Nu cumpăra cauciucuri uzate – dacă nu vrei să achiziționezi pneuri noi, nu este nicio problemă, îți poți cumpăra un set care a mai fost folosit, însă, ține cont totuși de gradul de uzură. Specialiștii avertizează că în România se comercializează, deseori, anvelope mult prea vechi, care nu îți vor fi deloc de ajutor, ba dimpotrivă. Așadar, ar fi bine să le verifici cu atenție înainte să le iei și, dacă poți, să ceri și o perioadă de garanție.

 

 • Alege modelul potrivit pentru sezonul în care vrei să le folosești – există trei tipuri: cauciucuri all season, de vară și de iarnă. Primele prezintă un avantaj în special pentru șoferii care nu vor să meargă la vulcanizare la începutul și la sfârșitul sezonului rece. Astfel, aceștia economisesc timp și bani. În plus, nu va fi nevoie să aibă două seturi de anvelope.

 

 • Ține cont de brand – este recomandat să pui mai puțin accent pe preț și mai mult pe calitate. Așadar, dacă îți permiți, alege un set de cauciucuri produse de o firmă cunoscută, întrucât acestea sunt scoase pe piață în urma unor studii amănunțite, desfășurate pe o perioadă lungă.

 

 • Verifică cu atenție dimensiunea – pentru fiecare mașină este admisă o anumită mărime minimă și maximă a anvelopelor. Aceasta poate fi verificată pe lateralul cauciucului și este trecută sub forma unui cod.

 

Exemplu de cod: A4 195/65R15 91T

 • Primele două caractere reprezintă denumirea subcategoriei modelului. Poate fi formată fie doar din cifre sau litere, fie din amândouă
 • Următoarele trei numere indică lățimea anvelopei în milimetri
 • Cele două cifre care urmează după „/” reprezintă înălțimea pneului
 • Litera R este folosită dacă anvelopa este radială, iar dacă este convențională apare litera C
 • Următoarele două numere indică diametrul în inch al jantelor care ar fi potrivite pentru respectiva anvelopă
 • Ultimele două cifre arată greutatea maximă pe care o poate suporta cauciucul
 • Iar litera T este indicatorul de viteză.

 

Dacă ai învățat să îți alegi corect anvelopele, află că este important ca după achiziționarea acestora să le oferi suficientă atenție și grijă. Mai exact, ține cont de faptul că nu este deloc benefic să circuli cu ele atunci când presiunea nu este cea corespunzătoare. Potrivit specialiștilor, este ideal să o verifici la fiecare 14 zile. De asemenea, dacă se întâmplă să îți intre un anumit obiect într-unul dintre cauciucuri, nu încerca să îl scoți singur, mergi la o vulcanizare și lasă un profesionist să rezolve problema.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Cuvinte cheie