Ziua Internaţională a Osteoporozei – 20 octombrie

Ziua Internaţională a Osteoporozei – 20 octombrie

Ziua Internaţională a Osteoporozei – 20 octombrie. “Osteoporoza (boala oaselor fragile), apare preponderent la femei și are efecte negative care vă pot afecta semnificativ calitatea vieții. Recomand investigația DEXA, singura care măsoară densitatea osoaselor, tuturor doamnelor, după perioada menopauzei. Diagnosticarea osteoporozei și urmarea unui tratament adecvat reduce riscul de fractură și crește calitatea vieții celor care trăiesc cu această boală”.

Știați că la fiecare 30 de secunde, o persoană de pe teritoriul Uniunii Europene, suferă de o fractură cauzată de osteoporoză? Afecțiunea se resimte cu precădere în rândul femeilor, cel mai frecvent după menopauză, când din cauza scăderii semnificative a nivelului de estrogen, oasele devin fragile și sensibile la fracturi.

Osteoporoza este o afecțiune care constă în diminuarea densităţii şi rezistenţei oaselor ca urmare a apariţiei de microporozităţi și are drept principală consecinţă predispoziţia la fracturi. Cele mai frecvente fracturi apar la nivelul soldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale. Osteoporoza nu doare, din acestă cauză deseori rămâne nedepistată, chiar şi atunci când survin fracturi ale oaselor. Este important să previi, să depistezi și să tratezi osteoporoza.

Anual se înregistrează circa 9 milioane de fracturi osoase din cauza osteoporozei, conform datelor Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF).

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii” a creat o aplicaţie numită „FRAX”, cu care populaţia îşi poate calcula riscul de fractură     ACCESATI pentru calcul: https://fraxplus.org/calculation-tool

România are, din 2011, propria versiune a programului, ce poate fi accesată pe site-ul Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei din România (aspor.ro).

Cuvinte cheie