17 iunie – Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei #ApeCurateAsumate, pentru refacerea pământurilor noastre

Ziua deșertificării și secetei din 2021, celebrată astăzi, 17 iunie, se va concentra pe transformarea terenurilor degradate în terenuri sănătoase, avand ca motto „Restaurare. Teren. Recuperare.”

Restaurarea terenurilor degradate aduce rezistență economică, creează locuri de muncă, crește veniturile și crește securitatea alimentară. Ajută biodiversitatea să se refacă. Blochează carbonul atmosferic care încălzește Pământul, încetinind schimbările climatice.

De asemenea, poate diminua impactul schimbărilor climatice și poate sprijini o redresare ecologică în urma pandemiei COVID-19.

Aproape trei sferturi din suprafetele fără gheață ale Pământului au fost modificate de oameni pentru a satisface o cerere tot mai mare de alimente, materii prime, autostrăzi și case. Evitarea, încetinirea și inversarea pierderii terenurilor productive și a ecosistemelor naturale este acum urgentă și importantă pentru o recuperare rapidă dupa pandemie și pentru garantarea supraviețuirii pe termen lung a oamenilor și a planetei.

Angajamentele actuale din peste 100 de țări specifică refacerea a aproape 1 miliard de hectare de teren în următorul deceniu – o zonă aproape de dimensiunea Chinei.  Dacă restaurăm acest teren, putem oferi beneficii masive pentru oameni și planetă.

Pentru a sărbători Ziua și a deveni conștienti de rolul nostru, Convenția Organizației Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD) a anunțat diverse activități și materiale.

Ajută-ne să realizăm refacerea pământurilor noastre!

Proiectul Ape curate asumate, sustinut de Aqua Carpatica, te invita la o zi de constientizare a rolului apei pentru intreaga viata de pe pamant.

Principalele constatări arată că o creștere demografică și schimbările în modelele noastre de consum pun o presiune fără precedent asupra resurselor naturale ale planetei:

  • Peste 75% din suprafața uscatului este deja degradată și peste 90 % s-ar putea degrada până în 2050.

  • La nivel global, o suprafață totală de dimensiunea Uniunii Europene (4,18 milioane km²) se degradează anual, Africa și Asia fiind cele mai afectate.

  • Costurile economice ale degradării solului în UE sunt estimate a fi de ordinul a zeci de miliarde de euro anual.

  • Se estimează că degradarea solului și schimbările climatice vor duce la o reducere a randamentului culturilor în lume cu aproximativ 10 % până în 2050.

  • Cea mai mare parte a acestui fenomen se va produce în India, China și Africa Subsahariană, unde degradarea solului ar putea reduce la jumătate producția vegetală.

  • Drept consecință a despăduririi accelerate, va fi tot mai greu să atenuăm efectele schimbărilor climatice.

  • Până în 2050, se estimează că până la 700 de milioane de persoane vor fi strămutate din cauza problemelor legate de insuficiența resurselor solurilor.

  • Această cifră s-ar putea ridica la 10 miliarde până la sfârșitul acestui secol.

Cuvinte cheie