21 septembrie – Ziua internationala a pacii

Tema anului 2021: O recuperare mai bună pentru o lume echitabilă și durabilă

În fiecare an, Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în întreaga lume pe 21 septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat aceasta o zi dedicată consolidării idealurilor de pace, prin respectarea a 24 de ore de non-violență și de încetare a focului.

În 2021, pe măsură ce ne recuperăm de pandemia COVID-19, suntem inspirați să gândim creativ și colectiv cum să ajutăm pe toată lumea să se refacă mai bine, cum să construim rezistența și cum să ne transformăm lumea într-un mediu mai egal, mai corect, mai echitabil, incluziv, durabil și mai sănătos.

Se știe că pandemia afectează atat cele mai puternice, cat și cele mai marginalizate grupuri. Persoanele aflate în conflict sunt deosebit de vulnerabile la lipsa accesului la asistență medicală.

Pandemia a fost însoțită de o creștere a stigmatizării, discriminării și a urii, care a costat doar câteva vieți în loc să le salveze: virusul atacă totul indiferent unde ne aflăm sau ce credem. Confruntându-ne cu acest dușman comun al omenirii, trebuie să ne amintim că nu suntem dușmanii celuilalt. Pentru a ne recupera de la devastarea pandemiei, trebuie să facem pace unul cu celălalt.

Și trebuie să facem pace cu natura. În ciuda restricțiilor de călătorie și a recesiunilor economice, schimbările climatice nu fac pauze. Avem nevoie de o economie globală ecologică și durabilă, care să producă locuri de muncă, să reducă emisiile și să dezvolte rezistența la impacturile climatice.

Tema 2021 pentru Ziua Internațională a Păcii este „O mai bună recuperare pentru o lume echitabilă și durabilă”.

Vă invităm să vă alăturați eforturilor familiei Națiunilor Unite, deoarece ne concentrăm pe o recuperare mai bună pentru o lume mai dreaptă și mai pașnică. Sărbătoriți pacea ridicându-vă împotriva urii online și offline și răspândind compasiune, bunătate și speranță în fața pandemiei și pe măsură ce ne recuperăm.

NOTA
Ziua Internațională a Păcii a fost înființată în 1981 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Două decenii mai târziu, în 2001, Adunarea Generală a votat în unanimitate pentru a desemna Ziua drept o perioadă de non-violență și de încetare a focului.