De ce să mănânci midii. Beneficii pentru sănătate

Experții prezinta  midiile ca fiind un „depozit” de substanțe nutritive și sugerează includerea lor în dietă pentru o multitudine de beneficii pentru sănătate. Cu toate că sunt foarte hrănitoare, trebuie consumate cu moderație pentru evitarea unor efecte negative.
Midiile sunt o sursă bună de proteină FOTO Shutterstock
Midiile sunt o sursă bună de proteină FOTO Shutterstock

Deși există aproximativ 17 varietăți comestibile de midii, cercetarea științifică se face pe midiile verzi, sau „midii cu buze verzi”, pentru a înțelege cum pot aduce beneficii pentru sănătatea umană.

Midiile sunt moluște cu cochilie care se dezvoltă atât în apă dulce, cât și în apă sărate. Cochilia lor are o nuanță albastră, verde, maro sau gri, în timp ce interiorul este argintiu. În general, midiile de apă dulce nu sunt folosite în scopuri culinare, deoarece în interiorul cochiliei se formează o perlă albă. Midiile cu buze albastre și verzi sunt cele mai comune și comestibile varietăți. Midiile trăiesc de obicei într-un singur loc și mănâncă plancton, filtrând astfel apa. Midiile crescute în ferme cresc pe frânghii atârnate în ocean și sunt mai clare decât cele sălbatice, deoarece nu stau pe fundul apei.

Beneficiile pentru sănătate ale midiilor

Midiile se hrănesc cu plancton și, uneori, anumite bacterii și toxine se pot acumula pe țesuturi, ceea ce le face potențial periculoase pentru a fi consumate. Deși majoritatea contaminanților din ele sunt distruși în timpul gătitului, unii pot rămâne.

Sunt foarte bogate în substanțe nutritive care sunt esențiale pentru organism.

1. Îmbunătățesc sănătatea inimii

Midiile sunt foarte bogate în nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi acizii grași Omega-3, precum DHA și EPA, care sunt cunoscuți pentru că reglează funcțiile cardiace. Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), tipul de grăsimi sănătoase găsite în midii poate fi util pentru a asigura funcții cardiace sănătoase. Acești acizi grași nesaturați regularizează bătăile inimii, reduc nivelul de trigliceride din organism și protejează împotriva bolilor cardiace, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.

2. Scad riscul de apariție a artritei

Un studiu asupra locuitorilor din regiunile de coastă din Noua Zeelandă evidențiază faptul că persoanele care includ adesea midii se confruntă cu o incidență mai mică a artritei. Compușii antiinflamatori din midiile scad foarte mult inflamația din țesuturi și mușchi, ameliorând astfel simptomele osteoartritei și ale artritei reumatoide.

3. Ajută la ameliorarea durerilor articulare

Midiile conțin o concentrație ridicată de fier, betaină și glicozaminoglicani, dintre care unele sunt cunoscute pentru ameliorarea durerii și rigidității articulare. Dacă suferiți de dureri sau rigiditate articulară, includerea midiilor verzi în dietă poate ajuta la reducerea durerii și rigidității articulare. Acest lucru nu numai că va calma mușchii, dar îmbunătățește calitatea vieții, făcând ca activitățile zilnice să fie ușoare și fără durere.

4. Întărește dinții

Midiile conțin o cantitate apreciabilă de calciu care îmbunătățește rezistența dinților și a oaselor. Se spune că mineralele sănătoase din midii oferă sprijinul atât de necesar gingiilor și țesuturilor din jurul dinților. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai aprofundate pentru a susține aceste afirmații.

5. Stimulează imunitatea

Unul dintre cele mai bune beneficii pentru sănătate ale midiilor este faptul că consumul lor regulat poate îmbunătăți capacitatea organismului tău de a lupta împotriva unei serii de infecții, gripă, alergii și boli. De asemenea, poate accelera procesul de vindecare a rănilor prin accelerarea producției de anticorpi.

6. Favorizează sănătatea sistemului nervos

Compușii activi din midii cu buze verzi stimulează mușchii, țesuturile, organele și celulele din creier pentru a facilita îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

7. Poate ajuta la îmbunătățirea fertilității

Midiile constituie un aliment apreciabil pentru bărbații și femeile care suferă de probleme de fertilitate. Se spune că midiile îmbunătățesc vâscozitatea dopului de mucus cervical la femei și calitatea materialului seminal la bărbați.

Cuvinte cheie