Fumul. Pericolul grătarelor care se încing pe tot parcursul sezonului cald

Majoritatea celor care savureaza preparatele din carne ar putea spune că cea mai bună friptură e cea la grătar. Așa se explică mirosul de fum al grătarelor care se încing weekend de weekend pe tot parcursul sezonului cald.

Carne la grătar. FOTO Shutterstock
Carne la grătar. FOTO Shutterstock

Puțini se întreabă însă cât de sănătos e acest procedeu, deși specialiștii avertizează de mult timp că friptura la grătar poate fi la fel de periculoasă ca tutunul.

Cât de toxic este, în realitate, grătarul reiese dintre-un studiu făcut de un grup de cercetători americani, la care au luat parte 22.000 de persoane.

Fumul degajat creşte cu 80% predispoziţia la artrită reumatoidă

Subiecții studiului au fost expuşi fumului de la grătare şi, implicit, la substanțelor degajate, măsurându-li-se nivelul acestor chimicale în organism. Concluziille studiului au fost că aceste persoane sunt mai predispuse cu 80% la a dezvolta artrită reumatoidă.

Fumul ajunge în sânge cauzând pe termen lung modificări de puls, tensiune, arteroscleroză care determină în timp risc de accident vascular cerebral. Cât şi modificări inflamatorii. Inflamaţia poate să stea la baza corelaţiei dintre fumul inhalat şi poliartrita reumatoidă”, a declarat Luiza Iorga, medic pneumolog, potrivit sursei citate .

Fumul, factor de risc în artrita reumatoidă

Circa 1% din populaţia generală suferă de artrită reumatoidă. Se știe că nu există o singură cauză care generează boala, ci o serie de factori pe care medicii îi numesc factori de risc. Unii dintre aceşti factori de risc se moştenesc, alţii sunt legaţi de particularităţile organismului – boala se întâlneşte de trei ori mai des la femei faţă de bărbaţi, dar există și factori de mediu de care este legată această boală autoimună.

Fumatul e unul din cei mai importanţi factori de risc pentru că alături de alte rele, el poate să modifice structura proteinelor din organism şi să facă ca sistemul imun să nu le mai recunoască ca aparţinând organismului şi să reacţioneze impotriva lor ducând în cele din urmă la instalarea bolii.
Iată că și fumul de grătar poate avea un efect similar.

Cuvinte cheie