Gesturile de afecțiune devin, astfel, o componentă esențială pentru consolidarea relației și crearea unei legături de lungă durată.
Gesturi simple, dar cu impact
Atingerea reprezintă o metodă comunicare, în sine. Expertul în relații, dr. Barton Goldsmith, subliniază importanța gesturilor fizice, precum îmbrățișările și ținutul de mână. Aceste gesturi, inițial utilizate pentru a înlocui expresii precum „mi-ai lipsit” sau „pe curând”, capătă o semnificație mai profundă în relație.
„Atingerea transmite un mesaj pozitiv partenerului tău și poate avea efecte calmante”, spune dr. Goldsmith, pentru publicația Health.
Un studiu realizat de Universitățile din Michigan și Oakland subliniază puterea gesturilor mărunte într-o relație. Participanții care se declară fericiți în cuplu au menționat că se simt speciali datorită gesturilor de afecțiune ale partenerilor lor. Cuvintele pline de dragoste sau bilețelele surpriză sunt doar câteva exemple de gesturi care pot întări conexiunea și pot preveni problemele în cuplu.
O conexiune reală, nu virtuală
Într-o lume dominată de rețelele sociale, experții în relații ne reamintesc că reucerea timpului petrecut pe aceste platforme poate spori conexiunea în cuplu. Studiile realizate de experţii de la Universitatea din Texas sugerează că persoanele care folosesc intens rețelele sociale au o predispoziție mai mare de a dezvolta conflicte în relație, adesea izvorâte din gelozie.
În același timp, cei care nu folosesc reţele sociale se declară mai fericiţi alături de partenerul de viaţă. Așadar, concentrarea pe conexiunea reală, în detrimentul celei virtuale, poate contribui la întărirea legăturii dintre parteneri.
Comunicare și înțelegere
Clinton Powe, consilier pe probleme de cuplu, subliniază importanța înțelegerii reciproce. În loc să ne apărăm punctul de vedere, ar trebui să căutăm să înțelegem perspectiva celuilalt înainte de a răspunde în timpul unui conflict.
„Din momentul în care începi să îţi aperi poziţia, ai pierdut oportunitatea de a-ţi înţelege partenerul. Chiar și când te simţi atacat sau crezi că auzi o critică, încearcă să înţelegi gândurile și sentimentele partenerului înainte de a răspunde”, punctează Powe, pentru PsychCentral.
Această abordare promovează comunicarea sănătoasă și deschisă, contribuind astfel la rezolvarea problemelor, într-un mod constructiv.