Monografia “Constantin Basarab Brâncoveanu. Portret domensc și retrospectiva unei epoci” a fost lansată în cadrul celui de al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Monografia “Constantin Basarab Brâncoveanu. Portret domensc și retrospectiva unei epoci” a fost lansată în cadrul celui de al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Fundația Alexandrion anunță lansarea primelor două volume ale Monografiei “Constantin Basarab Brâncoveanu. Portret domnesc și retrospectiva unei epoci” realizate de dr. Claudiu Victor Turcitu – în cadrul  celui de al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

“Așa cum spunea și președintele Fundației Alexandrion, dl Nawaf Salameh, Monografia “Constantin Basarab Brâncoveanu. Portret domensc și retrospectiva unei epoci. ” este un proiect de suflet pentru noi, Fundația Alexandrion. Volumul semnal a fost lansat în 2017. Acum lansăm volumele I și II. În primul dintre acestea au fost tratate nașterea, viața și aspecte al personalității lui Constantin Brâncoveanu, iar în cel de-al doilea perioada domniei. Sperăm ca documentele prezentate în cele două volume să fie de interes pentru comunitatea științifică. Pentru noi, Fundația Alexandrion, Sfântul Martir Constantin Brâcovenau este o sursă de inspirație în tot ceea ce facem.” a declarat în deschiderea evenimentului, Valentin Popescu directorul de comunicare al Fundației Alexandrion.

Lansarea monografiei, susținută de Fundația Alexandrion, a avut loc miercuri seară în cadrul unui eveniment dedicat, moderat de domnul Andrei Timotin, președintele Comitetului de organziare al celui de al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene. Autorul prețioaselor volume, editate de Editura DAR Developement Publishing, dr. Claudiu Victor Turcitu, alături de specialiști de talie internațională au prezentat importanța documentelor dezvăluite în cele două cărți.

„Consider că această carte este o lucrare excepțională, deoarece avem nevoie în primul rând de surse din documente de arhivă ca să putem înțelege perioadele istorice. Și atunci, în această carte, de exemplu, faptul de a nu fi doar imagini de putere, imagini de construcții intelectuale, ci și imagini din viața de zi cu zi, ale realității, ale necesităților tinerilor este ceva extraordinar. Avem de asemenea și o hartă politică, un cadru general care ne face să gândim. Și ne face să ne gândim la ce este această societate în plină evoluție și care pregătește marile mișcări ante-pedantiste care vor urma peste aproape un secol. Dar acest personaj Brâncoveanu este cu adevărat un prinț care are o importanță uriașă în istoriografie, în istoria românească.  Prin urmare, a-l pune în valoare, a-l prezenta, atât în limba română și cât și în engleză reprezintă un adevărat cadou nu numai pentru români da și pentru toți cei care sunt interesați de Europa de Sud-Est, deci nu doar din României, dar și din străinătate.”a declarat Paolo Odorico, de l École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris.

“Deși e o perioadă destul de lungă, de 25 de ani de domnie a lui Brâncoveanu în Țara Românească, numărul mare de documente face ca această epocă să fie suprinsă în primele două volume din cele trei care vor suprinde această perioadă, documente aflate în arhivele naționale dar nu numai, documente aduse, cu ajutorul Fundațiai Alexandrion, din Istanbul, de la Arhiva Otomană. Documentele aceastea sunt transcrise, ceea ce facilitează mult accesul la informația documentară și înlătură o barieră de acces la arhive și la cunoașterea conținutului informațional. Volumul 3 sperăm să apară în cursul anului viitor și să se bucure foarte mulți de el. A fost foarte greu, numai la arhivele naționale am excavat nu mai puțin de 500 de fonduri și colecții documentare, asta înseamnă peste 1000 de documente, arhiva lui Brâncoveanu, după ultimele aprecieri cu tot documente interne, documente externe însumând aproximativ 25000 de documente emise în cancelaria Brâncovenească.” A declarant autorul monografiei, Claudiu Victor Turcitu.

„Este un proiect pe care l-am Început acum 3 ani, poate chiar 4, când era un vis care între timp crește. Nu mai e un vis, e realitate  și îl vom continua. Avem material extraordinar de mult. Deja am primit și o ofertă din partea unei televiziuni care ne-a propus să începem să lucrăm, împreună cu Fundația Alexandrion, la un serial bazat pe această monografie. a spus Cristian Brutaru, editorul Monografiei.   Volumele Monografiei “Constantin Basarab Brâncoveanu. Portret domnesc și retrospectiva unei epoci” vor fi disponibile pentru studiu prin depozitul de carte al Bibliotecii Naționale a României.