Nicoleta Ploscaru: Apa din Constanţa este de cinci ori mai scumpă decât apa din deşert

In Stiri On
- Updated

Nicoleta Ploscaru, iniţiatoarea proiectului „Constanţa, dragostea mea”, a prezentat calcule ce arată o situaţie bizară.

RAJA Constanţa, compania de apă din judeţul de la malul mării vinde apa cu 9,66 lei metrul cub, inclusiv canal şi TVA, pe când în Abu Dhabi, în plin deşert, un metru cub de apă costă 1,93 lei, adică 1,7 dirhami, informează www.nicoletaploscaru.ro.

În Abu Dhabi nu există ape de suprafaţă, iar apa potabilă este obţinută în uzine de desalinizare a apei sărate. Ca atare, costurile pentru asigurarea apei potabile din Abu Dhabi ar trebui să fie cu mult mai mari decât în Constanţa.

Un cetăţean din Abu Dhabi are dreptul să consume la tariful de 1,93 lei/mc pentru un apartament 700 litri şi pentru o vilă 7000 litri. Abia după depăşirea acestui consum apa este facturată cu 1,89 dirhami/mc sau 2,15 lei/mc. Străinii plătesc în Abu Dhabi un tarif de 5,95 dirhami/mc sau 6,78 lei/mc, în timp ce RAJA Constanţa vinde apa cu 9,66 lei/mc.

Potrivit analizei lui Ploscaru, apa din Constanţa, 9,66 lei/mc este cea mai scumpă din România. Spre comparaţie, la Apa Nova din Bucureşti, metrul cub costă 6 lei. Motivaţia RAJA Constanţa privind preţul ridicat al apei ar fi aceea că este extrasă din subteran şi are cheltuieli cu energia necesară extracţiei apei, precum şi cu redevenţele plătite la Compania Apele Române pentru apă. Nicoleta Ploscaru, la rândul său, arată că apa reprezintă doar 20-23% din calculaţia costurilor pentru facturile la apă din Constanţa.

You may also read!

REȚETA ZILEI de 22 Octombrie pentru a FI OM (Sportiv!)

Află zilnic mesajul OMULUI și mesajul INIMII prin „REȚETA ILENUCĂI”. Vei afla reteta optima pentru fiecare zi. Mesajele vin sub forma a doua chei

Read More...

Antreneaza“muschii” fitness-ului spiritual pentru a te simti fericit, energic si in echilibru

Multi stim cum sa ne mentinem corpul in forma, dar stim sa avem grija si de minte? Asa cum

Read More...

REȚETA ZILEI de 21 Octombrie pentru a FI OM

Află zilnic mesajul OMULUI și mesajul INIMII prin „REȚETA ILENUCĂI”. Vei afla reteta optima pentru fiecare zi. Mesajele vin sub forma a doua chei

Read More...

Mobile Sliding Menu