Substanțe dopante stimulante notorii: COCAINA

Substanțe dopante stimulante notorii: COCAINA

De unde vine și ce este cocaina? În acest articol (http://alicepiperea.ro/cocaina-partea-1/ și http://alicepiperea.ro/cocaina-partea-2/ ) Alice Piperea îți dezvăluie cele mai importante momente din istoria cocainei, de la descoperirea până la interzicerea consumului acesteia și, deasemenea, efectele toxice ale acesteia.

Cocaina este unul dintre cele mai vechi, mai potente și mai periculoase stimulante de origine naturală, dintre cele cunoscute până la ora actuală. Cocaina este utilizată și în dopajul sportive, prezentând multiple riscuri asupra sănătății.

Cocaina este o substanță care se găsește în arborele de coca (cunoscul de speciile științifice sub denumirea de Erythroxylon coca), care crește în zonele din Peru și Columbia.

Mestecarea frunzelor de coca era practicată de către incașii din Anzi, pentru a face față efortului la altitudini mari. Peruvienii mestecau frunzele de coca numai în cadrul ritualurilor religioase, obicei întrerupt odată cu ocazia invaziei spaniole din 1532.

Cocaina a fost izolată (adică a fost obținută în stare pură, sub formă de substanță propriu-zisă) în 1859 de către chimistul german Albert Niemann. Abia din 1880 aceasta a început să fie popularizată în comunitățile medicale.

Se spune că psihoanalistul Sigmun Freud ar fi promovat cocaina printre prietenii apropiați, ca tonic în tratarea depresiei și impotenței sexuale. Freud considera că doza toxică de cocaină pentru om ar fi foarte mare și că nu ar fi existat doză letală. Se pare că Freud nu era un observator obiectiv, pentru că se spune că și el consuma cu regularitate cocaină. Unul dintre prietenii săi a sfârșit prin a avea halucinații tactile cu “șerpi albi sub piele”, iar unul dintre pacienții săi a murit prin supradoză.

Popularitatea cocainei a crescut foarte mult din anul 1886, când John Pemberton a inclus extractul de Frunze de coca, în băutura sa, Coca Cola.

În perioada 1850-1900, elixirele “miraculoase” pe bază de cocaină și opiu erau folosite de toate clasele sociale, populară fiind mai ales printre vedetele de la Hollywood.  Cocaina a fost consumată de către nume celebre precum inventatorul Thomas Edison.

Pe măsură ce consumul de cocaină se răspândea, efectele sale periculoase deveneau din ce în ce mai evidente.

În 1903, sub presiunea publicului, compania Coca Cola a scos din rețeta băuturii cocaina.

După popularizarea consumului de cocaină prin prizare, literatura științifică a început să raporteze din ce în ce mai multe cazuri de afectare nazală. Cocaina produce perforarea septului nazal.

Până în 1912 au fost înregistrate nu mai puțin de 5000 de cazuri de deces ca urmare e consumului de cocaină, ceea ce a făcut ca în anul 1922 consumul acesteia să fie oficial interzis.

Din anul 1970, cocaina a devenit noul drog la modă pentru efectele sale stimulante, fiind cunoscut drept drogul oamenilor bogați, având în vedere costul semnificativ al acesteia.

La ora actuală, cocaina este clasată pe locul doi în topul celor mai traficate droguri ilicite.  Dar care sunt efectele cocainei în corpul uman și cum se manifestă intoxicația cu cocaină?

Deși probabil că nu te interesează, structura chimică a cocaine este:

Poate că pe tine te interesează mai puțin acest aspect, însă este deosebit de important în cazul interacțiunii acesteia cu organismal uman.

Intoxicația cu cocaină se produce după pătrunderea acesteia în organism, când este afectat, în primul rând, creierul. Cocaina este o susbstanță puternic stimulantă la nivelul creierului, care produce, printre altele, senzație de fericire, energie debordantă și logoree. Acestea sunt efectele “utile” pentru care este consumată cocaina.

Cocaina crește rezistanța organismului la efortul intelectual  și fizic , îndepărtând starea de oboseală. Este cea mai mare capcană în care poți să cazi, deoarece cocaina face toate aceste lucruri din propriile rezerve ale organismului. Practic eliberează energia pe care o stochează organismul. În acest fel, fără să mănânci mai nimic te simți un super-erou, însă cocaina nu face altceva decât să îți consume propriile reurse (te biciuiește, practic), pentru că, în momentul în care resursele s-au epuizat, nu mai funcționezi și intri în „sevraj”, resimțind preactic lipsa resurselor pe care aceasta le-a epuizat. Îți va fi foarte foame și foarte somn.

Consumul de cocaină este întâlnit în cazul tuturor tipurilor de indivizi, dar mai ales în rândul studenților și tinerilor adulți, aflați în contexte care predispun la acest consum, și anume: anturajul de cocainomani, istoricul familial de abuz de droguri, istoric de abuz de alte droguri sau alcool, trecutul traumatizant, încărcat cu abuzuri sau violență.

Care este mecanismul de acțiune al cocainei 

Odată intrată în corp, cocaina crește concentrațiile de dopamină, serotonină și noradrenalină. Aceste substanțe din creier se ocupă cu creșterea sentimentului de plăcere, fericire și cu creșterea stării de alertă a organismului. Prin creșterea concentrațiilor acestor substanțe, apare starea de euforie, extaz, de durată cu atât mai mare cu cât este consumată o concentrație mai mare de cocaină.

Preluat de pe: 105popsci.web.unc.edu[/caption]

Care sunt simptomele intoxicației cu cocaină 

Intoxcația cu cocaină apare atunci când în organism intră o cantitate mare de cocaină și se manifestă prin: dilatarea pupilelor (este unul dintre semnele caracteristice), insomnie, transpirație, greutate în piept, agitație, frică fără motiv, creșterea bătăilor inimii, creșterea tensiunii, tremurături, scăderea poftei de mâncare, fericire intensă, mâinile și picioarele devin reci.

Cocaina este periculoasă deoarece creează dependență, cu alte cuvinte, dacă începi să o consumi, s-ar putea să nu te mai poți opri. Dependența este mai ales de natură psihică, adică creierul este cel care îți cere cocaină, și nu neapărat corpul.

Cocaina este periculoasă și din cauza fenomenului de toleranță pe care îl produce, adică la un moment dat doza pe care o luai de obicei nu îți mai face efectul și trebuie să crești doza pentru a obține efectul la intensitatea inițială. Evident că tocmai această creștere a dozei reprezintă pasul sigur spre intoxicație.

Intoxicația cronică cu cocaină se numește cocainomanie și se manifestă inițial printr-o stare de fericire (euforie) cu halucinații auditive (intoxicatul aude melodii plăcute), vizuale (obiectele apar colorate în culori vii), olfactive (intoxicatul simte miros de ars) și tactile (intoxicatul are senzații de insecte sub piele), precum și halucinații cu tentă erotică (denumite popular furia dansului)  și apoi apare starea de tristețe.

Cum se diagnostichează intoxicația cu cocaină 

Intoxicația cu cocaină se diagnostichează prin intermediul mai multor teste, și anume:

-manifestările pe care le prezintă intoxicatul;

-determinarea enzimelor cardiace – care pot indica un infarct miocardic, acesta reprezentând una dintre complicațiile intoxicației cu cocaină;

-teste toxicologice de laborator, inclusiv analiza urinii.

Care sunt complicațiile intoxicației cu cocaină

Complicațiile intoxicației cu cocaină pot include: atacuri de panică, paranoia, convulsii, perforarea septului nazal, halucinații, creșterea temperaturii corpului, accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

Intoxicațiile severe cu cocaină se pot solda cu moarte. Doza letală prin ingerare este de aproximativ 1 g.

Cum se tratează intoxicația cu cocaină 

În primul rând funcțiile vitale (bătăile inimii, tensiunea arterială, temperaura corpului și ritmul respirator) ale intoxicatului trebuie monitorizate pentru prevenirea apariției complicațiilor.

Se administrează somnifere pentru calmarea agitației, tensiunii arteriale mari, a fricii fără motiv și a pulsului mare.

Se administrează perfuzii intravenoase cu fluide pentru a combate starea de deshidratare.

Și nu în ultimul rând, pacientul trebuie să fie consiliat din punct de vedere psihologic pentru prevenirea reluării consumului drogului.

În concluzie, spune NU consumului de droguri!

 

Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de consiliere în domeniul farma sau de lecții individuale de pregătire la chimie pentru BAC, ORI pentru admitere la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Referințe științifice:

Phillips, K., Luk, A., Soor, G. S., Abraham, J. R., Leong, S., & Butany, J. (2009). Cocaine cardiotoxicity: a review of the pathophysiology, pathology, and treatment options. Am J Cardiovasc Drugs, 9(3), 177-196. doi: 10.2165/00129784-200909030-00005

Vroegop, M. P., Franssen, E. J., van der Voort, P. H., van den Berg, T. N., Langeweg, R. J., & Kramers, C. (2009). The emergency care of cocaine intoxications. Neth J Med, 67(4), 122-126.

Zimmerman, J. L. (2012). Cocaine intoxication. Crit Care Clin, 28(4), 517-526. doi: 10.1016/j.ccc.2012.07.003

Kuypers, K., Steenbergen, L., Theunissen, E., Toennes, S. W., & Ramaekers, J. G. (2015). P. 1. e. 007 Emotion recognition during cocaine intoxication. European Neuropsychopharmacology, 25, S213.

Goldstein R., DesLauriers C., Burda A., Johnson-Arbor K., Cocaine: history, social implications, and toxicity: a review, Seminars in Diagnostic Pathology, 2009, 26(1): 10–17.

Kleber H., Epidemic cocaine abuse: America’s present, Britain’s future? Br J Addiction 1988;83:1359-71.

Karch SB, Cocaine: history, use, abuse, J R Soc Med 1999;92:393-397.

 

Cuvinte cheie